fbpx

Agráradminisztrációk csökkentése: komplexebb lesz az eGN

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 11.

A cél az, hogy a folyamatos fejlesztések által egy kifejezetten felhasználóbarát felületen tudják elvégezni az adatok feltöltését a gazdák – újabb funkciókkal bővült az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) használata.

Mezőgazdasági kultúrák a földeken
Bővült az elérhető funkciók köre az eGN-ben (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Egy felületen minden adat

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az eGN. A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) ebbe az új közigazgatási szolgáltatásba integrálja a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat.

A gazdák számára kiemelten fontos információ, hogy az egységes kérelemben megadott adataik az eGN rendszerben július második felében jelennek majd meg. Emellett a Nébih már most bővítette a gazdák által elérhető funkciók körét az eGN-ben, amelynek köszönhetően tovább csökkennek a gazdálkodók adminisztrációs terhei. A Nébih célja a jövőben is az, hogy a folyamatos fejlesztések által egy kifejezetten felhasználóbarát felületen tudják elvégezni az adatok feltöltését a gazdák.

Az utolsó fejlesztés eredményeként két új lehetőséggel élhetnek a gazdálkodók

Egyrészt lehetővé vált a „Másolás” funkció a rendszerben, amellyel egy adott területen elvégzett műveletet könnyedén fel tud vinni a gazda minden olyan további táblára, ahol szintén ugyanazt a munkaműveletet végezte el.

Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a hasznosítások másolása közben csak azonos művelési ágú termőhelyekre történhet másolás, míg a műveletek esetében a gazdák választhatnak a termőhelyek és hasznosítások között.

Nagy előnye az új funkciónak, hogy a műveletek közül a növényvédelmi megfigyelés másolható akár a kapcsolódó műveletekkel is.

Másik újdonság az adatok exportálhatóságához kapcsolódik. Nagy igény mutatkozott arra a gazdák részéről, hogy a feltöltött adatok exportálhatóak legyenek Excel (xlsx) formátumba is.

Ez most lehetővé vált, mind „nyomtatóbarát”, mind pedig széles formátumban is, amely inkább az adatok digitális kinyerésében és további elemzésében nyújt segítséget. Érdemes figyelni arra, hogy egy legenerált fájl csak korlátozott ideig tölthető le, de az aktuális adattartalomról újabb változat bármikor generálható.

A fejlesztők várják a további ötleteket, javaslatokat, nyitottak a továbbfejlesztésre

A Nébih a rendszerrel kapcsolatban a jövőben is figyelemmel kíséri a gazdák és egyéb szolgáltató cégek észrevételeit, igényeit és igyekeznek azokat figyelembe véve továbbfejleszteni az eGN-t.

A Nébih felületén az új funkciókhoz kapcsolódó segédlet érhető el. További információk olvashatók a hivatal eGN aloldalán.

Kérdéseket, javaslatokat az [email protected] emailcímen fogadják.

Bár még a szabályzók megengedik a Gazdálkodási Napló több formátumban történő vezetését, ajánlott az eGN-t előnyben részesíteni, ugyanis egy idő múlva mindenki az online felületen fog dolgozni.

Forrás: AM Sajtóiroda