fbpx

Növekedhet az agrártermékek exportja Új-Zélandra

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 11.

A mezőgazdasági termékeket is érintő kétoldalú kereskedelem egy évtizeden belül akár 30 százalékkal, az EU éves exportja akár 4,5 milliárd euróval is növekedhet – az Európai Unió és Új-Zéland szabadkereskedelmi megállapodást írt alá.

Malacok
A szabadkereskedelmi megállapodás az unió agrártermelőit is érinti (fotó: AM)

Az Új-Zélandra irányuló uniós exportra kivetett valamennyi vámtarifa törölve

A megállapodásnak köszönhetően az Új-Zélandra irányuló uniós beruházások akár 80 százalékkal is nőhetnek, miközben évente mintegy 140 millió euróval csökken az uniós vállalkozások vámjai – a brüsszeli tájékoztató szerint.

Az fenti szabadkereskedelmi megállapodás egyebek mellett eltörli az Új-Zélandra irányuló uniós exportra kivetett valamennyi vámtarifát. Az uniós vállalkozások előtt megnyitja az új-zélandi szolgáltatási piac kulcsfontosságú ágazatait, köztük a pénzügyi szolgáltatásokat, a távközlést, a tengeri szállítást és a kézbesítési szolgáltatásokat.

Jobb lehetőségek nyílnak az agrártermelők előtt

A megállapodás megkülönböztetésmentes bánásmódot biztosít az uniós befektetők számára Új-Zélandon és fordítva. Javítja az uniós vállalkozások hozzáférését az árukra, szolgáltatásokra, építési beruházásokra és építési koncessziókra vonatkozó új-zélandi közbeszerzési szerződések esetében, megkönnyíti az adatáramlást, a digitális kereskedelemre vonatkozó kiszámítható és átlátható szabályokat hoz létre, valamint a fogyasztók számára biztonságos online környezetet biztosít. Csökkenti továbbá a megfelelési követelmények és eljárások jelentős részét az áruk gyorsabb áramlásának lehetővé tétele érdekében.

A megállapodás hatályba lépését követően az uniós mezőgazdasági termelőknek sokkal jobb lehetőségeik lesznek arra, hogy termékeiket Új-Zélandon értékesítsék. Az első naptól eltörlik a vámokat az olyan kulcsfontosságú uniós exportcikkekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek.

A szabadkereskedelmi megállapodás oltalomban részesíti majd az uniós borok és szeszes italok teljes jegyzékét. Emellett Új-Zélandon a 163 legismertebb hagyományos uniós termék részesül oltalomban.

A megállapodás figyelembe veszi számos agrár áru, köztük a tejtermék, a marha- és juhhús, a csemegekukorica uniós termelőinek érdekeit. Ezekben az ágazatokban nem lesz kereskedelmi liberalizáció. Ehelyett a megállapodás csak korlátozott mennyiségben, úgynevezett vámkontingensek révén engedélyezi az Új-Zélandról származó nulla vagy alacsonyabb vámtarifás behozatalt.

Külön fejezet a fenntartható élelmiszerrendszerekről

Az uniós szabadkereskedelmi megállapodások történetében először az EU-Új-Zéland megállapodás külön fejezetet tartalmaz a fenntartható élelmiszerrendszerekről, külön cikket a kereskedelemről és a nemek közötti egyenlőségről, valamint külön rendelkezést a kereskedelem és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformjáról. A megállapodás hatálybalépésekor liberalizálja a környezetvédelmi árukat és szolgáltatásokat is.

A megállapodás most a ratifikációs szakaszba lépett: az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az Európai Unió Tanácsának kell elfogadnia, illetve Új-Zélandon is ezt a folyamatot le kell futtatni; csak ezt követően lép hatályba a megállapodás.

Forrás: MTI