fbpx

Térképen a hazai komposzttelepek

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 11.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) létrehozott egy interaktív térképet, amely nagy segítség lehet az ökológiai gazdálkodást folytató gazdák számára. Ugyanis azon feltüntettek minden olyan, NÉBIH nyilvántartásban szereplő komposzttelepet, amely terméke rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel. 

Komposzttérkép

A komposztot évszázadok óta értékes talajjavítónak tartották. A legtöbb gazda tisztában van azzal, hogy a komposztok használata hatékony módja az egészséges növénytermesztés elősegítésének, a pénzmegtakarításnak, a műtrágyák használatának csökkentésének és a természeti erőforrások megőrzésének. A komposzt olyan szerves anyagokat biztosít, amelyek pozitív módon befolyásolják a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait, ezáltal javítja a talaj minőségét és a növénytermesztés hatékonyságát. 

Helyes kijuttatás esetén a komposzt a következő jótékony hatásokat fejti ki a talaj tulajdonságaira, így megfelelő feltételeket teremt a gyökérfejlődéshez, és ezáltal elősegíti a magasabb terméshozamot és a termés minőségét.

A talaj szervesanyagát a talaj termékenységének kulcstényezőjeként ismerik el. Emiatt a talaj szervesanyaggal való ellátása mindig is nagy gondot jelentett az ökológiai gazdálkodásban. 

Általánosságban elmondható, hogy a komposzt alkalmazása a talaj szervesanyag-tartalmát javítja és már rövidebb távon is növeli a terméshozamot. Hosszú távon a talaj szervesanyagának felhalmozódása tovább javítja a szántóföldi növények növekedési feltételeit és ezáltal tovább növeli a terméshozamot.

A talaj szervesanyag-készletének fenntartásához vagy akár növeléséhez szükséges szervesanyag-igény a termőhelyi viszonyoktól, a gazdálkodási előzményektől és a tényleges gazdálkodástól függ. 

Komposztálás
Komposztálás

A termőföldek tápanyaggal történő feltöltésének egyik legjobb szervesanyag-forrása a zöldtrágya és a komposzt. Azonban korán sem mindegy, hogy ezeket milyen forrásból szerzik be a gazdák. A megbízható, hazai beszerzési források jobb elérhetősége érdekében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) térképre tette a hazai komposzttelepeket. A térképre – amelynek interaktív változata elérhető az ÖMKi honlapján, a www.biokutatas.hu oldalon – csak olyan telepek kerültek fel, amelyek szerepelnek a NÉBIH nyilvántartásában és a termékük rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel. Ezeket a komposztokat biokertészetekben lehet felhasználni. Azonban a térkép készítője felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy nem minden termék szerepel a NÉBIH honlapján elérhető, az ökológiai termelésben használható termékek listáján. Ebből kifolyólag a tanúsított termelőknek, beszerzés és használat előtt mindenképpen tanácsos egyeztetniük a tanúsító szervezetükkel.

A témában ez is érdekelheti, komposztálás másképp.

Czékus Mihály