fbpx

Mercosur: ez a tűz nem csak a mezőgazdaságnak fáj

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 04.

Olaj a tűzre az Európa és Dél-Amerika között készülődő szabadkereskedelmi megállapodás – írtuk már két éve is. Miért? A Mercosur negatív hatást gyakorolna nemcsak az európai hús- és etanolipar több szegmensére, de vélhetően az élelmiszerbiztonságra is nyomást gyakorolna. És még ezzel sincs vége: felturbózná a brazíliai környezetpusztítást.

 

mercosur

 

Romlott a mezőgazdaság pozíciója

A szakértők évek óta figyelmeztetnek a dél-amerikaiakkal kötött európai szabadkereskedelmi egyezmény veszélyeire. Magyar szempontból például az etanol- és a baromfiipar kilátásai okoznak súlyos aggodalmakat. Az etanol 650 ezer tonnás kvótája kifejezetten nem kedvező a hazai kukoricatermesztők egy komoly hányadát és a feldolgozóipar jövőbeni piacait illetően. Továbbá már 2019-ben is megállapítható volt, hogy a tárgyalások során még tovább romlott a mezőgazdaság pozíciója (például a gépipar egyes ágaival szemben). Olaj a tűzre című cikkünkben megírtuk: a Mercosur közvetlenül negatív hatással lehet kiváltképp a baromfiágazat, a baromfiipar, illetve az említett az etanolgyártás mellett a mézexportunkra.

 

mercosur

 

Rabszolgaság, erdőirtás – és mi onnan vásárolunk…

Az EU-Mercosur egyezmény emellett erősíti a kiszolgáltatott bérmunkások helyzetének romlását és a környezetpusztító húsipart – figyelmeztet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ), idézve egy európai jelentést. Az EU olyan brazil húsipari multiktól vásárol, amik összefüggésbe hozhatók az erdőirtásokkal, az állati-növényi élővilág pusztításával, s nem utolsó sorban a kényszermunka és az őslakos népesség jogainak megsértésével. Ezek a termékek megtalálhatóak több európai szupermarket polcain, és ez a behozatal – s ezzel a káros hatások mértéke – a Mercosurral nőni fog.

 

mercosur

 

A kamara is ellenzi – joggal

Az MTSZ szerint azért is elfogadhatatlan Mercosur, mert például a brazil multik évek óta nem végzik el az európai élelmiszer- és termésbiztonságban már alapvető környezetvédelmi normák betartásának ellenőrzését. Az EU-Mercosur megállapodás ellen egyébként majdnem félezer(!), közte 44 magyar civil szervezet emelte fel a szavát március közepén. Az egyezmény elfogadását a Nemzeti Agrárkamara is ellenzi – teljes joggal. Míg ugyanis az európai – így a magyar – gazdálkodókra szigorú szabályok érvényesek, addig a dél-amerikai termelési módok és termékek élelmiszerlánc-biztonsága gyakran nem garantált… A Magyar Természetvédők Szövetsége és több magyar zöld szervezet petíciója itt érhető el: Stop EU-Mercosur.

 

mercosur

 

Illusztrációk: The Guardian