fbpx

Ha kell, nemzeti hatáskörben zárjuk le az ukrán határt

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 29.

Az uniós tilalom lejár szeptember közepén, ha addig nem születik bizottsági határozat az ügyben, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárjuk le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt – erősítette meg a korábbi bejelentést az agrárminiszter Tihanyban a Tranzit politikai fesztiválon.

Kukorica
Idén kukoricából jó termés várható (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A belső piac védelme érdekében

Nagy István azt mondta: ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró egyes ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat.

Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát mind nehézséget jelentenek a termelőknek.

Az idei kukoricatermés szép lesz!

Hiába jobb ugyanis a termés – kukoricából az idén rekordközeli mennyiség várható – az olcsó konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik – mutatott rá Nagy István a probléma gyökerére.

A mezőgazdaság olyan terület, amely maradéktalanul megkapta az uniós forrásokat, a tagállamok közül tizenharmadikként fogadták el a magyar közös agrárpolitika stratégiai tervét. Ez biztonságot ad a termelőknek az elkövetkező hét év forrásait illetően. A területalapú támogatások minden hektár után járnak, és mivel a kisebb gazdaságok sérülékenyebbek, ezért Magyarországon egyedülálló módon tízhektáros mértékig az alaptámogatáson felül további 82 eurót fizetnek a gazdáknak, 150 hektárig pedig 42 eurót kapnak pluszban.

Nem csak egy szakma, ez életforma

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a mezőgazdaság nem egy szakmát, hanem egy életformát kínál, és a huszonegyedik században már a legtöbb ágazat tudását integrálja. Örömét fejezte ki, amiért a magyar agrár-felsőoktatásba összességében a tavalyinál 30 százalékkal többen jelentkeztek.

Nagy István előadása végén problémának nevezte, hogy a haszonállat és a társállat fogalma keveredik, úgy fogalmazott: a „társadalmi képmutatást és szereptévesztést a normalitás felé vissza kell terelni”.

Forrás: AM Sajtóiroda