fbpx

A baromfiágazat számára 15 milliárd a keretösszeg

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 19.

Már beadható november 15-e óta a baromfi ágazat számára elérhető, 15 milliárd forintos keretösszegű felhívásra a pályázat – új állatjóléti támogatási konstrukciót indított az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében az Agrárminisztérium.

Baromfi
A mezőgazdasági haszonállatok javát szolgáló higiéniai és takarmányozási előírásokat maximális betartását vállalják a gazdák a támogatásért cserébe (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

„Baromfi állatjóléti támogatás” elnevezésű felhívás

A gazdálkodók 2022. november 15. és 2022. december 15. között pályázhatnak a VP3-14.1.4-22 kódszámú vissza nem térítendő támogatásra. A 15 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett felhívás alapján azon baromfitartók részesülhetnek támogatásban, akik az állatok jólétét szolgáló, hatályos előírásokon túlmutató – a felhívásban meghatározott – kötelezettségeket vállalják.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tájékoztatóban kiemelte, hogy idén a 2022. november 15. és 2022. december 15. közötti időszakban, valamint jövőre, 2023. szeptember 15. és 2023. október 15. között lesz lehetőség csatlakozni a támogatáshoz.

A támogatás egy éves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul, majd 2023. október 16-tól indítható újra az előírások szerint.

A benyújtás elsődleges feltétele

Az igénylőnek rendelkeznie kell az ügyfél-nyilvántartási rendszerben ügyfél-azonosítóval, ennek birtokában tudja beadni kérelmét a Magyar Államkincstár honlapján keresztül elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen.

Támogatási kérelmet nyújthat be minden olyan mezőgazdasági termelő, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, és a felhívásban részletezett feltételeknek.

Cél az állatállomány életfeltételeinek javítása

A támogatással motiváljak a gazdákat, hogy a mezőgazdasági haszonállatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat maximális szinten teljesítsék.

A konkrét – baromfitartóknak célzott – felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint – az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi állományok vonatkozásában – toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja az állományok jólétét javítani.

A Magyar Államkincstár honlapján megtalálható a támogatás kapcsán a kitöltési útmutató.

További pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos híreinket megtekinthetik a portálunk tematikus rovatában.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc