fbpx

Fazekas: erősödött a magyar mezőgazdaság

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 29.

Fábiánsebestyén, 2013. július 26., péntek (MTI) – A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Fábiánsebestyénen.

Bebizonyosodott, szívós munkával eredményeket lehet elérni, nő a termelési kedv, emelkedett a gazdák száma – mondta az agrártárca vezetője a növénytermesztésre és kertészetre fókuszáló Kinizsi napok mezőgazdasági fesztivál keretében rendezett konferencián.

 

Fazekas: erősödött a magyar mezőgazdaság

 

A politikus hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság nélkül nem lehet az ország fejlődéséről beszélni.

Erre jó példa, ha egy esztendőben súlyos aszály van, nincs gazdasági növekedés, ám ha egy kicsit jobb év következik, megindul a GDP bővülése.

Fazekas Sándor kifejtette, a magyar mezőgazdaság növekedés három pilléren nyugszik.

 

Az elmúlt három évben létrejött az agrárbéke.

A kormányzat aktív agrárpolitikával az egy-egy ágazat szintjén megjelenő problémákat gyakorlati megoldásokkal kezeli, és sikeres lépések történtek a kül- és belföldi piacok visszaszerzésére.

A miniszter hangsúlyozta, az agrárexportban is előre tudott lépni az ország. 2012-ben az ágazat exportja 8,1 milliárd euró, 15 százalékkal több volt mint az előző esztendőben, s ez 3,6 milliárd euróval haladta meg az import nagyságát.

Ez a teljesítmény szinte egyedülálló az újonnan csatlakozott országok között, egyedül Lengyelország tudta ezt túlszárnyalni.

Az agrártárca vezetője komoly eredménynek nevezte, hogy miközben az EU költségvetése 3,5 százalékkal csökken, a Magyarországra jutó agrártámogatás 20 százalékkal, összességében 12,3 milliárd euróra nő a következő költségvetési időszakban.

A politikus fontos feladatként jelölte meg az élelmiszeripar újjászervezését.

A terület fejlesztésére 2014-től a kohéziós alapok mellett, az agrártámogatásokból is lehet forrásokat igényelni – tette hozzá.

 

MTI 2013. július 26.