fbpx

A talajfertőtlenítés fontosságáról

Írta: - 2023 április 27. -Hirdetés

Tavaszra ébred a természet, de sajnos nemcsak a jó dolgok kelnek életre. Ne hagyja, hogy a kártevők is elszaporodjanak! A tavaszi vetésű növények esetében a talajlakó kártevők számottevő kárt képesek okozni, de most még nem késő hatékonyan védekezni a talajlakó kártevők ellen.

Valamennyi kultúrnövényünk tápnövényül szolgálhat a pattanóbogaraknak (Agriotes spp.). Lárvája a drótféreg, polifág kártevő révén a tavasszal vetett csírázó növények gyökerét, hipokotilját megrágva a növény zavartalan fejlődését gátolja, szélsőséges esetben a csíra pusztulását fogja eredményezni. Ezek a rovarok több éven keresztül a talajban fejlődnek lárvaként, ezalatt az idő alatt többször vedlenek. A vedlés időszakában a talajnedvesség létfontosságú a lárvák életben maradása szempontjából, emiatt a talajnedvesség létszükséglet számukra. Télen ezek a kártevők mélyebbre húzódnak, tavasszal viszont, amikor melegszik az idő, akkor a talaj felső rétegébe jönnek fel. Az elmúlt pár hétben lehullott csapadék mennyisége és a talajhőmérsékelt emelkedése a talaj felső rétegében ideális körülményeket teremt a kártevő megjelenéséhez. Ezen kártevők jelenlétét „búzacsomós” vizsgálattal vagy talajvizsgálattal (mintaterület ásás) tudjuk biztonsággal megállapítani. Amennyiben a kártevők jelenléte a 2-3 db/m2mennyiséget eléri, akkor már védekezni szükséges ellene talajfertőtlenítő készítményekkel.

A kukorica elővetemény esetén mindig számolnunk kell a kukoricában a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárváinak kártételével is. Az előző évi aszályos időjárási tényezők nem befolyásolták számottevő módon a kukoricabogár imágóinak rajzását, az aszálytól sújtott területeken is sok imágó volt megfigyelhető, így a peterakás vélhetően zavartalanul megtörtént. Az öntözött területek az előző évben sokkal erősebben csalogatták a kártevőket tojásrakás céljából, mint egy átlagos csapadékeloszlású évjáratban, így ezeken a helyeken a kártevők fokozott jelenlétével kell számolni az idei évben. A kukoricabogár lárváinak kártétele a termés mennyiségére közvetett hatással bír, a gyökerek visszarágásával víz- és tápanyagforgalmi zavarokat okozva csökkenti a termés mennyiségét.

A KITE Zrt. számos kísérlete bizonyítja, hogy a talajlakó kártevők elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja a talajfertőtlenítés. A drótférgek és a kukoricabogár-lárvák kártételének elkerülése érdekében a teflutrin hatóanyag-tartalmú talajfertőtlenítő szerek kiváló hatékonyságot képesek elérni.

KITE kísérlet: Hajdúvid, 2021.

Bővebb információkért keresse agronómiai szaktanácsadó kollégáinkat!