fbpx

DuPont Pioneer Portfólió Farm

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Szántóföldi kukorica fajtabemutató Gyulatanyán

A Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Nitrogénművek Zrt. és az Agrobio Hungary Kft. szervezésében 2012. szeptember 20-án tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulatanyán a DuPont Pioneer Portfólió Farm szántóföldi kukorica fajtabemutatót.

A rendkívül rossz, esős, szeles időjárás ellenére nagyon sok érdeklődő jött el az eseményre szerte a megyéből.

A szakmai előadásokat végül a tervekkel ellentétben nem a kukoricaföld középen felállított rendezvénysátorban, hanem egy közeli raktárépületben lehetett megtartani, ahol nemrég felszedett burgonya „társaságában”.

Itt beszélgettem Türk Nándor agronómussal, a DuPont Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. munkatársával.

 

Türk Nándor

 

Hányadik alkalommal és milyen célból került megrendezésre ez a fajtakísérlet?

Már harmadszorra állítottuk be ezt a kísérletet a Pioneer teljes termékportfóliójának bemutatása céljából, a programban DuPont növényvédő szereket és a Genezis műtrágyákat alkalmaztunk.

Ez a kísérletsorozat része a Pioneer szerviznek, egyfajta szolgáltatás a termelők felé, melyben a tőszámreakciós, vetésidő és tápanyag reakciós kísérletekkel próbálunk segítséget nyújtani a hibridválasztás mellett az optimális technológia alkalmazásában is.

 

Ebben az évben mire helyezték a fő hangsúlyt?

Idén a fő hangsúlyt az Optimum® AQUAmax® termékkör kapta, ami mérföldkő a Pioneer nemesítői munkásságában.

Ezzel a védjeggyel csak olyan hibridek illethetők, melyek aszályos évjáratban legkevesebb mint 5%-kal, míg normál csapadékellátottságú évben minimum 3%-kal felülmúlják termésben a legjobb Pioneer és versenytárs hibrideket, és ezt a teljesítményt legalább két egymást követő évben produkálják.

 

pioneer

 

Az időjárás extrémitását a mai napon is megtapasztalhattuk, hiszen eddig a térségben hosszú időn keresztül lényegében egy csepp eső sem esett, most pedig erős széllel ömlik a csapadék.

Mi lehet a megoldás az aszály- és a stressz-tűrés vonatkozásában?

Az idén is tapasztalt rendkívüli aszályban és az egyébként is egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok mellett nagyon fontos, hogy csökkentsük az időjárás okozta kockázatot, és a lehető legnagyobb biztonsággal termeljünk.

Ehhez nyújtanak segítséget a stressz- és aszálytűrő, zöld száron érő Pioneer hibridek és az Optimum® AQUAmax® program, melynek 2013-ban már két jeles képviselője a P9175 (FAO 330 ) és a P0216 (FAO 490) is elérhető lesz a magyar piacon.

Ez a kísérlet az időjárás miatt ma nem került betakarításra, de ezt később pótoljuk és a mérési eredményeket a partnereink számára rendelkezésére fogjuk bocsátani.

 

2010-ben indult a Pioneer Portfólió Farm kísérleti rendszer, amiben a teljes termékskála elvetésre kerül.

Különböző agronómiai kísérletekkel ötvözve.

Az ország 15 helyszínén kerülnek a kísérletek beállításra, lefedve valamennyi termőtájat.

A hibridek teljesítményének szokásos összehasonlításán túlmenően az agronómiai kísérletek (vetésidő-, tőszám-, műtrágyázási- és maximális termést célzó kísérletek) teszik értékessé, így a gazdálkodók számára nagyon fontos további információkkal szolgálnak az egyes hibridekről.

A kísérleti rendszer a DuPont Magyarország Kft.-vel és a Genezis Partnerhálózattal közösen került beállításra.

A betakarítást követően az eredmények minden érdeklődő számára hozzáférhetőek.

 

pioneer

 

Amint az időjárás lehetővé teszi, elvégezzük a betakarítást és a szükséges méréseket.

Sajnos, hogy ilyen rossz időt fogtunk ki erre a bemutatóra, de aki ellátogatott a kukoricaföldre, az láthatta, milyen jól teljesítettek a kísérletben részt vevő hibridek.

Szép termést várok, s remélem, ezekkel az itteni tapasztalatokkal is hozzá tudunk majd járulni ahhoz, hogy a magyar termelők olyan megfelelő tudást szerezhessenek, amit a termelésben a maguk hasznára tudnak majd fordítani. –erősítette meg a Pioneer elvárásait Augusztinyi Nagy András házigazda is.

 

 

Nádasi Zoltán