fbpx

Új támogatási konstrukció a cukorrépa-termelés segítésére

Írta: - 2014 március 11.

Új támogatási konstrukció a cukorrépa-termelés segítéséreBudapest, 2014. március 10., hétfő (MTI) – A cukorrépa-termelés segítésére támogatási konstrukciót dolgozott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az új konstrukció a tárca szándéka szerint biztosítja a hazai cukorkvótához szükséges cukorrépa megtermeléséhez és a gazdálkodás biztonságához szükséges anyagi feltételeket.

A VM hétfői közleménye szerint a kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre.

A tervezett támogatási rendszer első elemeként a tárca termeléshez kötötten 600 millió forint de minimális támogatást nyújt az idei évre a gazdáknak. A támogatás mértéke tonnánként 3 euró, de legfeljebb 15 000 euró gazdálkodónként.

A rendszer második elemeként a minisztérium a szerződött mennyiség és terület függvényében a korábbi nemzeti kiegészítő támogatás bázisán további legfeljebb 1,57 milliárd forintnyi jövedelempótló támogatást nyújt a répatermelőknek.

A közleményben jelezték: a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerének változása miatt 2015-től a VM-nek már lesz lehetősége arra, hogy uniós pénzből – más ágazatok mellett – a cukorrépa-termelést közvetlenül segítő, teljes egészében termeléshez kötött támogatást fizessen.

MTI 2014. március 10.