fbpx

A gazdáknak is rossz, ha kevesebb a bioüzemanyag

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 13.

Most két nyomós okból is jó üzlet a magyar gazdáknak és feldolgozóknak a bioüzemanyag hazai, kötelező bekeverése. Ha ez megszűnik, az fokozza hazánk kőolaj- és takarmányfüggőségét, és további károkat okoz a gazdaságnak – írja a Magyar Bioüzemanyag Szövetségre hivatkozva a MezőHír.

kukorica

A magyar gazdák és ipar érdeke

A Magyar Bioüzemanyag Szövetség az orosz–ukrán háborús helyzet miatt felmerült energiabiztonsági és energiaár-kérdések kapcsán emlékeztet: a fejlett világ (hazánk is) 2020 óta sikeresen alkalmazza a közlekedésben a biokomponenseket. Ezek helyi alapanyagból készülő, helyben előállított oktánszámemelő adalékok, vagyis magyar gazdák által termelt növényi alapanyagokból, itthon működő feldolgozók állítanak elő belőle olyan biokomponenst, ami üzemanyagokba és a járművekbe kerül.

Hazánk függetlenségében is szerepe van

Ez most, amikor a háború ráirányítja a figyelmet az egyes nemzetállamok energiafüggőségére, érthetően felértékelődik. Mivel a bioüzemanyagok nem kőolajból, hanem megújuló eredetű alapanyagokból készülnek, a felhasznált mennyiségük csökkenti Magyarország olajimport-függőségét. Éves szinten nagyságrendileg félmillió tonna kőolaj behozatala vált szükségtelenné 2020 óta. Ha ez a kötelező bekeverés megszűnne a hiányzó részt kőolajjal kellene pótolni, ami közvetlenül megnövelné Magyarország kőolajimport-igényét. Azaz a nemzetstratégiai aggályok mellett a külkereskedelmi mérleget is rontaná.

repce

A bio szabályozza az üzemanyagárakat is

Fontos tudni továbbá, hogy a hazai szántóföldeken termelt növényi alapanyagból – azaz nem idegen országokból behozott kőolajból – gyártott üzemanyag az árakra is pozitívan hat. Az elmúlt 6 hónapban a kőolaj ára nőtt, de a hazai előállítású bioetanol árszintje stabil maradt. vagyis a bioüzemanyagnak árstabilizáló szerepe van! Nem véletlen – írja a MBSZ –, hogy az Egyesült Államok is a bekeverési arány további növelését fontolgatja, hogy csökkentse a kutakon az üzemanyagárakat.

Nemcsak az olaj-, a takarmányfüggőséget is enyhíti

További előnye az etanol és biodízel előállításának és felhasználásának, hogy gyártásukkor magas hozzáadott értékű, mással nem helyettesíthető társtermékek képződnek. Minden tonna előállított bioüzemanyag mellett 1 tonna GMO-mentes állati fehérjetakarmány is keletkezik. vagyis az olajfüggőség mellett a takarmányfüggőségünk is enyhül, ha nem kell külföldről – ne adja Isten – GMO-val kezelt takarmányt behozni. Ezzel a hazai és Európai Unió-s fehérjeimport-függőség csökken, ami kedvező helyzetbe hozza az állattartókat és a takarmányalapanyag-felhasználókat egyaránt.

További részletek a MezőHír honlapján!