fbpx

Két tényező révén lett eredményes tavaly az AXIÁL

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 31.

Bár kedvező trendek is érvényesültek, mégis kihívásokkal volt teli a 2023-as év, amiben az AXIÁL-t a széles termékkör és az innovatív stratégia tette eredményessé – hangzott el a vállalat évértékelő sajtótájékoztatóján, ahol a cég tavalyi eredményeit és idei várakozásait Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője ismertette.

Rendkívüli helyzet

A tavalyi évet a gépgyártás fellendülése mellett is nehéz időszaknak értékelték az AXIÁL Kft. vezetői. Bár tavaly végre helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási idők és megállt a gépek áremelkedése is, a kereskedelmi szektor mégis kihívásokkal szembesült. A kedvezőtlen környezetet a pandémia és a háborús helyzet elhúzódó gazdasági hatásai generálták, melyek egybe esnek az agrárszektort érintő uniós fenntarthatósági irányvonalak élesedésével, komoly versenyhátrányt okozva a kontinens gazdálkodóinak. Mindez a nyugati országokat megrázó gazda-tüntetésekkel terhelve az európai géppiacon a vásárlóerő jelentős csökkenését okozta. A régiós és hazai kitekintést 2023-ban tovább árnyalta, hogy az országunkat 2022-ben sújtó történelmi aszály miatt a gazdálkodók kevesebb tartalékkal indították a tavalyi évet, miközben az orosz-ukrán konfliktus miatt bezuhant terménypiaci árak ezt a térségét sújtották leginkább. A jelenlegi helyzet rendkívüliségét mutatja, hogy míg korábban az újgépes értékesítési volumen csökkenésével a használtgépek forgalma nőtt, most mindkét kategóriában párhuzamosan csökkenő adatok láthatók.

AXIÁL évértékelő

Jelentős értékesítés, eredményesség

Az előző időszakra pozitív hatások is jellemzők voltak. Ezek között meghatározó volt a digitalizációs pályázatok áthúzódó kifutása, mely 2022 után további jelentős gépértékesítési forgalmat generált a tavalyi év első felében. Emellett a szélsőséges időjárás a növénytermesztést kihívások elé állította, viszont az intenzív esőknek köszönhetően a bőséges takarmány termett, az állattenyésztők számára kedvezőbb környezetet teremtve. 2024-ben további kedvező fordulatra számít a gépkereskedő, hiszen az érkező új pályázati lehetőségek erősíteni fogják a beruházási kedvet.

Az AXIÁL Kft. ebben a nehéz időszakban is meg tudta őrizni az eredményességét, hiszen az év első felében kimagasló forgalmat sikerült elérnie, melyhez nagymértékben hozzájárult az említett támogatási pályázat kifutása. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelést érintő negatív ágazati hatások az év második felében a gépkereskedelmi szektorba is átgyűrűztek, próbára téve ezzel az szereplőket. Az AXIÁL a cég alapvető értékeire – a hatékony, több téren digitalizált működésre, erős beszállítói kapcsolatokra, illetve az aftersales szolgáltatások kimagasló minőségére – támaszkodva stabil maradt ebben az időszakban is.

A sikeres első félévnek, illetve a második félév jól kezelt kihívásainak köszönhetően a vállalat árbevétele majdnem elérte a 2022-es adatok szintjét, ismét megközelítve a 150 milliárd forintos nagyságrendet. A stabilitáshoz jelentősen hozzájárult a vállalat széles tevékenységi köre: az összesített árbevételből 2023-ban is mindössze 60% körüli részt tett ki az új gépeket értékesítő főtevékenység. A jelentős szeletet képviselő egyéb szolgáltatások az év második felében fejtették ki kiegyensúlyozó hatásukat, hiszen a csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrész-kereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5%-kal magasabb lett.

Stratégia a piaci igények alapján

Az agrárszektorban a közelmúlt trendjei alapján új és komplex kihívások jelentkeznek, ezért az alapvetően jól gépesített magyar termelésben is tovább kell fokozni a hatékonyságot és a versenyképességet. A cég az összetett kihívásokra folyamatos fejlesztésekkel reagál, melyek egyúttal a gazdálkodók nehézségeit is hivatottak könnyíteni. A vállalat legutóbb a 2023-as év végén Székesfehérváron, Pécsen és Szolnokon adott át új, korszerű, jól felszerelt műhelyépületeket, így immáron 20.200 négyzetméter szervizkapacitással várja meglévő és leendő partnereit.

Az AXIÁL Kft. mindemellett folyamatosan fejleszti technológiai portfólióját is, melyben rangos nemzetközi elismeréseket jutalmazott géptípusok is megtalálhatók, és a cég egyik forgalmazott géptípusa elnyerte az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj, Gépesítés kategóriájának Különdíját is.

Gépekre ezután is nagy szükség lesz

A kedvezőtlen piaci hatások ellenére az élelmiszeripar termékei iránt nem fog csökkenni a kereslet, mert a földeket ezentúl is meg kell művelni, az ehhez szükséges gépeket is karban kell tartani. A gazdálkodóknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, hogy megőrizzék, növelhessék versenyképességüket. Le kell számolniuk évtizedes szokásokkal, melyek sok területen a talaj termőképességének csökkenéséhez vezettek. A siker kulcsa a korszerű, jól karbantartott eszközökben, a folyamatos új ismeretszerzésben, a pályázati lehetőségek megragadásában, a digitális megoldások alkalmazásában, valamint az új növénykultúrákra való átállásban rejlik. Az AXIÁL Csoport megtette a lépéseket ezen az úton, számítunk a gazdálkodókra, és ők is számíthatnak ránk”, összegezte Harsányi Zsolt.

forrás: AXIÁL Kft.