fbpx

Hihetetlen árrobbanás a mezőgép-piacon, bajban a kereskedők

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 04.

88, 65, 54 százalékokkal drágulnak a mezőgépek egyetlen év alatt Magyarországon. Németországban halomban állnak az eladatlan, nagy értékű mezőgépek. Az ok a Covid, az orosz háború, aztán a gazdák forráshiánya.

Már őszre kiderült, hogy baj lesz

Már szeptemberben látni lehetett – meg is írtuk itt –, hogy az utóbbi 10 évben vígan szárnyaló mezőgazdasági gépforgalmazás nem bírja a terhelést, és a földbe áll. Idén itthon, 9 év óta először a mezőgazdasági gépek piacán a 2. negyedévi eredmények sokkal, 20 százalékkal rosszabbak, mint az első negyedévben. Laptársunk, a GÉPmax arról írt, hogy nagyobb figyelem terelődhet a felújításokra, használtgép-vásárlásokra. míg a MEGFOSZ is arra figyelmeztetett Ugyancsak beszédes, hogy az alkatrészforgalomnál ugyanez a 2. negyedévi csökkenés egyáltalán nem következett be, sőt, a tavaly ilyenkori szintet több milliárddal (és 2 százalékkal) felülmúlta az eladás, vagyis a karbantartási és üzemeltetési kiadások tartják a trendet.

Mezőgép-értékesítés 2023-ig
Az AKI ASIR ábráján jól látható a sokéves trendet megtörő fordulat

A bukófordulót több tényező okozza

Az első az, hogy a Covid-járvány idején a gépforgalmazók szembesültek azzal, milyen sérülékenyek az ellátási láncok. Az újgép- és az alkatrészhiány miatt kiadósan bekészleteztek, és akkor volt is temérdek pénz a gazdáknál a vásárlási hullám újraindítására. Csakhogy közbejött az oroszok esztelen háborúja Ukrajna ellen, ami újra felforgatta a világ normális rendjét. Egyrészt egekbe repítette az inflációt – különösen Magyarországon. Emellett újra összekuszálta a logisztikai ellátási mechanizmusokat, nyomás alá helyezte a terményárakat. Mindez már túl sok, egyelőre az európai átlag gazdaságok többsége abszolúte nincs abban a helyzetben, hogy a 2022 előtt megszokott mértékben folytassa gépparkja korszerűsítését, bővítését.

Brutális: ennyivel drágábbak egyes alapgépek

Ez a megfeszített, ellentmondásos helyzet az árak egészen elképesztő emelkedését vonta maga után. Hogy csak néhány, korábban elképzelhetetlen extrémitást említsünk, íme, pár példa. A vontatott permetezőgépek ára 2022 és 2023 első féléve között – nem tévedés! – bő 88 százalékkal nőtt. A szemenkénti vetőgépek ára ugyanabban az időszakban több mint 65; a műtrágyaszóróké majdnem 54 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt! Szóval, nem éppen ritkán használt, kis forgalmú gépkülönlegességekről, hanem gyakorta alkalmazott, sok gazdaságba vásárolt alapgépekről van szó. Ugyanígy a traktorok ára általában majdnem 41 százalékkal lett drágább egy év leforgása alatt. Szinte öröm, hogy a talajóvó művelésben egyre nélkülözhetetlenebb kultivátorok „csak” 24, az önjáró rakodók „csak” 16, a magágykészítők „csak” 19 százalékkal kerülnek többe.

Ezek az aljas idézőjelek még inkább fájdalmasak, ha azt vesszük, hogy hol tartanak a terményárak a tavalyihoz képest…

öntöző berendezés

Németországban is leállt a gépvásárlás

Közben laptársunk a németországi mezőgép-forgalmazási helyzetet elemezte. A MezőHír idézi a német statisztikai hivatalt, amelynek adatai szerint az utóbbi két évben mintegy 25 százalékkal drágultak a mezőgazdasági gépek, művelőeszközök. Normál években ilyentájt már üresek a kereskedők udvarai, most azonban zsúfolásig teltek: nem tudták eladni a masinákat. Az ok ott is nyilvánvaló: a gazdálkodás termelési költségei elszálltak, de a mezőgazdasági termékek ára a mélybe zuhant. Hitelt sem tudnak felvenni a termelők, mivel az infláció ezek kamatát is megemelte, így a gazdák halogatják a vásárlásokat. Német iparági mérések szerint a 2016-os év eladási színvonalához tért vissza a piac. Ennek ellenére a mezőgépgyártás még mindig sikerágazatnak mondhatja magát: a gyárak a bevételek növekedéséről számolnak be. 2023 egészében várhatóan több mint 12 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak a németországi üzemek, a traktorgyártás bevételei kétszemjegyű növekedést produkálnak. Ennek legfőbb oka, hogy az idei év elején még optimista volt a piac.