fbpx

A Kukorica Profi Startertechnológiája

Írta: - 2022 április 13. -Hirdetés

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kell, hogy kapja! Ez biztosítja a stresszmentes fejlődést, a gyommentes környezetet, a megfelelő tápanyagellátást és az ideális környezeti feltételeket. Így javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A BactoFil® Kukoricával történő talajoltás a növényekben rejlő genetikai potenciál kifejezésre jutását segíti, és az alkalmazott technológiai elemek hatását erősíti, támogatja. Azaz a bőtermő fajták termése növekszik, a jó kelési erélyű fajták korai növekedése felgyorsul, az intenzív fejlődésű fajták vegetatív tömege még gyorsabban gyarapszik, a kombinációban alkalmazott kezelések hatásfoka jelentősen javul.

Alkalmazása az ismert kumulatív hatások révén a következő módokon támogatja a növényt:

  • Tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása

Baktériumtörzsei a levegő N2-jének megkötésével N-t, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek (P,K) felvehetővé tételével biztosítják a növénynek. Ezzel a gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik. A BactoFil® Kukorica alkalmazásával jelentős (60-70%-os) költségmegtakarítást ér el a tápanyag-utánpótlásban.

  • Bioaktív anyagok termelése

A gyökérzónában élő mikrobiális élőlények közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő, ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet.

  • Biokontroll-tevékenység

A BactoFil® Kukorica törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe3+ megkötő) vegyületeket termelnek. A gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy megvédjék a gyökérzónát és a gyökeret a káros szervezetektől. A mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).

  • Talajszerkezet javítása

A talaj építőelemeit többek között a talajbaktériumok által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze, és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.

  • Cellulózbontás

A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktériumtörzseinek. Levegős viszonyok között a növények és más mikrobák számára is felvehető mértékig végzik a bontást (táphumusz), míg levegőtlen viszonyok között a nagyobb méretű humuszanyagok (szerkezeti humusz) képződését segítik.

BactoFil kukorica hatása
A kontroll 100%-ához viszonyítva a talajoltás fejlődési potenciált növelő hatása (13-14%), amely aztán a különböző termesztési feltételek korlátozó hatására 8% hozamban realizálódott

A tavaszi talajoltási technológiát érdemes kiegészíteni BactoFil® -lel keverhető folyékony startertrágyával, mert annak hasznosulását maximalizálják a BactoFil® baktériumtörzsei.

BactoFil® Kukorica + Kite Start FL folyékony startertrágya együttes hatására a kezdeti időszakban mért szerényebb gyökértömeg- és zöldtömeg-gyarapodás a terméseredmények nagyobb mértékű javulását eredményezték.

kukorica

A BactoFil® Kukorica támogatással alkalmazott starterkezelés-hatás kifejtése felerősödik, és mind az önálló talajoltásnál, mind az önálló starter kezelésnél jobb termésreakciót ad többéves üzemi kezeléssorozat keretében is.

A kukoricatermesztés sikerességéhez még az alábbi termékeinket javasoljuk:

  • TrichoMax®a talajból fertőző gombák fertőzését csökkenti.
  • AlgaTer® talajalga biológiai talajtakarásával jelentősen csökkenti a talajeróziót és növeli a termőtalaj víztartóképességét.
  • MicroFulla fotoszintézis intenzitását és a termésképződést növeli.
  • CELL® a szármaradványokból aranyat csinál!

(www.agrobio.hu)

Daoda Zoltán
agrobio