fbpx

Madárinfluenza: nő a veszély, elrendelték a zárást

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 01.

Északi és déli megyékben egyaránt jelen van a madárinfluenza, haladéktalanul intézkedett az országos főállatorvos a zárt tartás elrendeléséről – ha nincs kellő védelem.

baromfi madárinfluenza-vakcinázás

A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Az érintett vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg) a háztáji állományokat érintő előírás a fedett helyen történő etetés és itatás, azonban esetükben a zártan tartás csak ajánlott. E megyékben minden, kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kell tartani, ha az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A magas kockázatú vármegyék ún. háztáji állományai esetében csak a fedetten etetés és itatás kötelező. A baromfi világszerte hatalmas és növekvő piac, így általánosságban minden állattartó érdeke a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatának csökkentése. Vagyis ezeket az állományokat is ajánlott zártan tartani. Emellett az ország egész területén továbbra is kötelező a víziszárnyasok technológiai mozgatás előtti laboratóriumi vizsgálata. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében érvényben van még a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti kötelező laboratóriumi vizsgálata is.