fbpx

Új piaci szereplővel bővül(t) a magyarországi vetőmagpiac

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Az utóbbi évekre jellemző, hogy a vetőmag-nemesítéssel és forgalmazással foglalkozó intézmények és vállalkozások fajtasoros bemutatókra hívják meg gazdálkodó partnereiket és a sajtó képviselőit, így prezentálva fajtáikat.

Szeptember 4-én is egy ilyen alkalomra invitáltak minket a szerbiai Novi Sad (Újvidék) város határába, s az ottani viszonyok ismeretének hiánya miatt egy kicsit bizonytalanul, de eleget tettünk a meghívásnak.

Nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagabban tértünk vissza a szerkesztőségbe.

Vendéglátónk, „idegenvezetőnk” szerepében az idei év tavaszán alakult NS-Mag Zrt. vezetőségét üdvözölhettük, Gál István vezérigazgató és Balogh Szilárd kereskedelmi igazgató személyében.

Az NS Seme szerbiai kutatóintézet képviseletében Gyülvészi Károly tájékoztatott minket a kutatóintézet múltjáról és jelenéről, a kutatómunkájuk eredményeiről és a magyarországi szerepvállalásunkról.

 

NS kukorica

 

NS Seme – a szerbiai vetőmag nemesítés fellegvára

A Novi Sad-i székhelyű NS Seme növénytermesztési és nemesítő intézet még az 1930-as években alakult.

Az immáron 80 éves intézet jelentős fejlődésen ment keresztül, és át is szerveződött mezőgazdasági kutató intézetbe.

Legfontosabb feladatai közé tartozik a fajták fenntartása mellett, hogy olyan hibrideket állítsanak elő és nemesítsenek tovább, amelyekkel egyaránt ki tudják elégíteni a termelők valamint az élelmiszerlánc szereplőinek igényét.

Az utóbbi évtizedekben világszinten megfigyelhető, hogy az országhatárok jelentősége csökken, s a kutatómunka és a kereskedelem nem csak a szomszédos országokba, hanem más-más földrészekre is átterjed.

Ennek a folyamatnak minden országban az volt az eredménye, hogy a helyi kutatóintézetek szerepe az adott régióban csökkent, amelyet részben az új piacok felé való nyitással próbáltak kárpótolni.

Az NS Seme ennek ellenére meg tudta őrizni szerbiai piacvezető pozícióját, ahol a szója vetőmagpiacának 60-70%-át, a kukorica 30-40%-át látják el az általuk nemesített és forgalmazott vetőmagokkal.

 

A gazdálkodók számából is következtetni lehet arra, hogy NS Seme egy igen népszerű kutató intézet

 

Gyülvészi Károly szerint, ennek egyik legfőbb oka, hogy a termelőt alapvetően az érdekli, hogy melyik fajtával tud nagyobb profitra szert tenni.

 

Fajtáik és hibridjeik olyan helybeli gyökerekből erednek, amelyek az adott termőhelyi környezethez vannak igazodva.

Ennek ugyan átlagos években nem látják nagy jelentőségét, mert akkor szinte minden fajta átlagos eredményeket tud produkálni, de amikor jön egy olyan rendkívüli év, mint az idei, akkor markánsan meg tud mutatkozni a helyi fajták előnye.

Hozzánk hasonlóan, ők is elkötelezettek a GMO mentesség mellett, de a jobb eredmények elérése érdekében, valamint a GMO-s előnyök és kockázatok megismeréséért, ellenőrző és kutatói munkát végeznek ezen a területen is .

De hangsúlyozottan és kizárólagosan csak kutatási célzattal.

Kereskedelmük és jövedelmük szempontjából legfőbb növényük a kukorica, amelyet második helyen a kalászos növények követnek, harmadik helyen a napraforgó, negyedik helyen pedig a szójabab áll.

Kínálatuk ennél sokkal szélesebb, nemesítésük kiterjed még a zöldségfélékre, takarmánynövényekre és a cukorrépára is.

 

Az intézet legnagyobb jövedelme az exportértékesítésekből származik, mintegy 34 országban vannak jelen.

Legnagyobb partnereik: Ukrajna (évente 1-1,2 millió ha-ra értékesítenek vetőmagot) és Oroszország, amelyet az EU tagországai követnek.

Pár évtizeddel ezelőtt hazánkkal is szoros kapcsolatuk volt a kutatómunka és az értékesítés területén egyaránt.

A magyarországi piac visszahódítása érdekében egy közös vállalatot alapítottak NS-Mag Zrt. néven, amelyben 30%-ban az NS Seme a tulajdonos.

Véleményük szerint a cég megalakulásának nagy előnye – a magyarországi gazdálkodók szemszögéből -, hogy mindenki számára ismerté válik az NS Seme által előállított termékek kizárólagos forgalmazója.

Megteremtve ezzel a biztos hátteret és bizalmat, az NS Mag Zrt. által forgalmazott NS Seme vetőmagok iránt.

A kinti háttér megismerése után az NS-Mag Zrt. vezérigazgatója, Gál István tájékoztatott minket a cégalapítás hátteréről, jelenéről és a jövőbeni elképzelésükről.

 

Az általuk forgalmazott vetőmagokról pedig Balogh Szilárd, kereskedelmi vezető adott tájékoztatást.

A szerbiai NS Seme kutatóintézetnél merült fel az igény, hogy Magyarországon is forgalmazzák fajtáikat és hibridjeiket, mert a termesztési feltételek, a földrajzi adottságok és genetikai alapok nagyon hasonlóak, így az általuk megtermelt és értékesíteni kívánt vetőmagok megfelelőek a magyarországi köztermesztéshez.

Az igény felmerültét tett követte, s egy befektetői csoport felmérte a piaci lehetőségeket.

Az eredmények ismeretében idén tavasszal megalakították az NS-Mag Zrt. vegyesvállalatot, amely tulajdonosi formának egyik nagy előnye, hogy a cég mögött egy nagy múlttal rendelkező kutató intézet áll, amely biztos és magas szintű kutatói háttérrel rendelkezik.

Ez a tulajdonosi forma egy másik nagy előnyt jelent abban a vonatkozásban, hogy folyamatosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmaggal fogják kiszolgálni vásárlóikat.

Az itthoni kereskedelmi vállalatnál is továbbviszik azt a szemléletet, amelyet Szerbiában sikerrel alkalmaznak.

A termelőket kizárólag a termőterületüknek megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fajtájú vetőmaggal látják el, mert a cég szakmailag megbecsült, stabil szereplőjévé kíván válni a hazai vetőmagpiacnak!

Bár az idei évi és a jövő tavaszi értékesítés kizárólag import vetőmagból történik, az ősszel már elkezdték a magyarországi vetőmag-termeltetést, amely még nagyobb biztonságot és bizalmat fog jelenteni a hazai termelőknek.

 

A 2013-as év folyamán tartandó fajtabemutatóikra már nem kell külföldre utaznunk, mert 20-25 helyen lesz fajtasoros bemutatójuk Magyarországon.

Jelenleg legfőképpen a piaci igényeket mérik fel, de arra is erősen koncentrálnak, hogy az országban megtalálható nagytermelőknél – akár csak kísérleti jelleggel is – bekerüljenek fajtáik a köztermesztésbe.

Így biztosítva látják, hogy a jövőben ki fog alakulni egy olyan termelői kör, akik – ennek eredményeként – hosszútávon elkötelezik magukat az NS mellett.

Bár magyarországi vetőmagkínálatuk skálája jóval kisebb, mit a szerbiai;

minden termelőnek tudnak a területi adottságaihoz megfelelő, biztonsággal eredményesen termeszthető fajtákat biztosítani kukoricából, kalászosokból, napraforgóból, szójából és takarmánynövényekből egyaránt.

 

A fajtabemutató másnapján már Bábolnán is bemutatkoztak a nagyközönségnek

 

A fajtabemutató másnapján már Bábolnán is bemutatkoztak a nagyközönségnek

Kukorica

Legnagyobb értékesítési volumen a kukoricából fog megvalósulni, várhatóan a FAO 300-as és a FAO 400-as fajták lesznek leginkább közkedveltek a magyar termelők körében.

Egyik legkiemelkedőbb fajtájuk az NS 444 ULTRA, amely Focus Ultra rezisztens, nagyon jó a stressztűrése, üzemi körülmények között 8-12 t/ha szemtermést tud produkálni.

A siló fajtáik száraz körülmények között is stabilak maradnak.

 

Kalászosok

Búza kínálatukban a malmi minőségtől a javító minőségig minden termékcsoport megtalálható.

A javító minőségű fajtákat jól reprezentálja, hogy az egyik fajtájuknak a PANNONIA NS nevet adták.

Az általuk képviselt búzafajták a jelenleg forgalomban lévőkkel azonos termésmennyiséget tudnak produkálni, viszont kiváló a stressz-tűrésük, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan termeszthetőek.

Üzemi körülmények között az idei évben 4,2-4,5 t termésátlagot tudtak produkálni a 20 AK alatti területeken is.

Azon termelőknek, akik elsősorban a termőképességet tartják szem előtt, az NS 40 S fajtát javasolják.

Tritikáléból az ODISEJ-t kínálják köztermesztésre, mert ez a fajta a gyengébb talajokon is jó termést biztosít.

Őszi árpa esetében az AMAZON-tól várják a legnagyobb sikereket.

Napraforgó

A hagyományos olajnapraforgók mellett, jelentős kínálatuk van gyomirtó rezisztens olajnapraforgóból is, mely mellet nagyon jó eredményeket produkáló étkezési napraforgó-hibrid is szerepel az NS kínálatában.

Szója

Több fajtát is szeretnének forgalmazni a gazdálkodók részére, s a jelenleg Magyarországon forgalmazott 0-ás és 00-ás fajtákon kívül az NS-Mag kínálatában megtalálhatóak lesznek a 000-ás fajták is.

 

Takarmánynövények

A kutató intézet életében nagyon erős szerepet játszanak a magas fehérjetartalmú és nagy zöldtömegű takarmányborsók és lucernafajták is, amelyből az idén tavasszal és ősszel is történtek konkrét értékesítések, kiszállítások.

Zöldségfélék

Bár az NS Seme nagyon sok fajtával rendelkezik, magyarországi forgalmazásuk egyenlőre nem szerepel a terveik között.

Az NS-Mag Zrt-nek is célja, hogy a lehető leggyorsabban növekedjenek a hazai vetőmagpiacon, de a maximális figyelmet a szakmai szempontokra kívánják fordítani.

A túlzásba vitt értékesítésnél sokkal fontosabbnak tartják, hogy olyan fajtákat és hibrideket értékesítsenek az adott termőterületekre, amikkel a termelők a legjobb terméseredményeket érhetik el.

Így az általuk forgalmazott NS Seme vetőmagokkal minden gazdálkodó elégedett legyen.

További információk kérhetők az NS-Mag Zrt. kereskedelmi képviselőitől:

 

 

NS mag

Balogh Szilárd

Kereskedelmi igazgató

Tel.: 06-30-400-1627

e-mail: [email protected]

Müller Gábor

területi képviselő

Tel.: 06-30-921-7424

e-mail: [email protected]

Vári Antal

területi képviselő

Tel.: 06-30-400-1567

e-mail: [email protected]

 

 

Dudás Ervin