fbpx

A jövedelmező és fenntartható mezőgazdaság receptje

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 25.

A precíziós technológia nem csak a nagy gazdaságok számára lehet hasznos, bármelyik gazdaságot optimalizálhatjuk a növények hozampotenciáljának maximalizálására, ez biztosítja a stabil termést és csökkenti a mezőgazdaság lábnyomát.

„A precíziós mezőgazdaság hozzájárul a gazdálkodás jövedelmezőségéhez és a fenntartható mezőgazdasághoz egyaránt” – mondta Andreas Huber, a Corteva Agriscience EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szervezett „Az adatvezérelt hatékonyság és fenntarthatóság a precíziós mezőgazdaságban” című webináron, amelyre 2020. november 11-én került sor.

 

Andreas Huber
Andreas Huber, a Corteva Agriscience EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője

 

„A digitális technológiának kulcsszerepe van abban, hogy biztosítani tudjuk a globális élelmiszertermelés elvárt növekedését anélkül, hogy növelni kelljen a művelésbe vont földterületek nagyságát a biodiverzitás kárára. Jóllehet, egyre több gazdálkodó alkalmaz precíziós technológiát gazdálkodásának optimalizálására, még mindig tartja magát az a nézet, hogy ez a technológia csak a nagy gazdaságok számára lehet hasznos. A precíziós gazdálkodás segítségével egzakt módon meghatározott inputokkal érhető el a növények hozampotenciáljának maximalizálása” – mondta Andreas Huber.

„A pontosabb növényvédelmi tevékenységek és a precízebb műtrágyázás közvetlen pénzügyi előnyei mellett a növények távmonitorozásával jelentős idő- és munkaerő-megtakarítás érhető el” – tette hozzá Huber.

 

A precíziós technológia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében is fontos szerepet játszik

„A Corteva a gazdaságok CO2-egyensúlyának számszerűsítésére szolgáló rendszereket tesztelését kezdte meg a Granular gazdálkodás irányítási szoftverével. Az Egyesült Államokban már több gazda is értékesíthetett karbonkrediteket a szén-dioxid-piacon a negatív CO2-mérlege alapján, amit ezzel a rendszerrel számszerűsítettek” – jegyezte meg Huber.

Hozzátette, hogy különösen fontos továbbfejleszteni ezt a technológiát és a segítségével olyan globális kihívásokra keresni a választ, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz minősége és a biodiverzitás csökkenése.

„Ha a globális hozamok az 1992-es szinten maradtak volna, mostanra több földterületet kellett volna bevonni a termelésbe, hogy kielégítsék az egyre növekvő élelmiszerigényt. Ha nem lett volna technikai fejlődés 1992 óta, további földterületeket kellett volna keresnünk, hogy megtermeljük azt a mennyiségű búzát, amit jelenleg elfogyasztunk. A technológia segített minket abban, hogy a mezőgazdaság további expanziója ne menjen a természeti területek rovására, és a következő években újabb lépést kell tennünk a mezőgazdaság termelékenységének növelése érdekében” – világított rá a Corteva vezető beosztású munkatársa technikai fejlődés előnyeire.

 

 

A cég Fenntarthatósági Céljai

A Corteva Agriscience ebben az évben tette közzé a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Céljait, amelyek a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének növelését célozzák.

A következő 10 évben a társaság olyan eszközökkel és képzésekkel támogatja a gazdálkodókat, amelyek segítenek a hozam stabilizálásában, az inputok optimalizálásában és az éghajlatváltozással szembeni tolerancia javításában.

Ugyancsak a stratégia részét képezi a talajegészség, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás. A Corteva célkitűzései támogatják és védik az élelmiszer-előállítási rendszerben dolgozókat és a szélesebb értelemben vett mezőgazdasági közösség tagjait.

A saját üzleti tevékenységén belül a társaság elkötelezett abban, hogy innovációs erőfeszítéseket tegyen a fenntarthatóság érdekében, kialakítja klímastratégiáját, fenntartható csomagolást használ, és a társaság telephelyein a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosít.

Forrás és fotó: Corteva, sajtóközlemény