fbpx

Bezárnak az üzletek, bezár a mezőgazdaság, vagy mégsem

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 05.

A Kormány a járványügyi intézkedések szigorítása mellett döntött, ehhez kapcsolódóan a nem létfontosságú üzletek két hétre (március 8-tól március 22-ig) történő bezárását rendelte el.

 

Szőlő ültetvény az Alföldön

A tavaszi munkák csúcsán vagyunk, a mezőgazdasági termelők nem állhatnak le (Fotó: Barna Ferenc)

 

A tavaszi mezőgazdasági munkák nem tűrnek halasztást

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) – különösen a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel – kezdeményezte, hogy a bejelentett járványügyi intézkedés alól mentesüljenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek. A földeken a tavaszi munkák elvégzése ugyanis nem tűr halasztást, mivel ez az éves élelmiszertermelésünk alapja.

A NAK és a MAGOSZ támogatja a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében tett kormányzati lépéseket. Ettől függetlenül az esedékes, halaszthatatlan tavaszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzése, illetve a lakosság hazai élelmiszerrel való biztonságos ellátása érdekében több üzlettípus nyitva tartása is indokolt az első kormányzati bejelentéstől eltérően.

 

A fenti két agrárszervezet indítványozza, hogy a kéthetes lezárás alatt is működhessenek

  • a gazdaboltok;
  • a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek;
  • a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusítók;
  • az előző pontban foglaltak javítását végző üzletek;
  • a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolást folytató egységek;
  • a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek;
  • az állatgyógyszertárak;
  • az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok;
  • a termelői piacok.

Szót emeltek a dísznövényt árusító üzletek, virágboltok nyitva tartása tárgyában is, hogy a nőnapra termesztett növényeket értékesíteni tudják a dísznövénykertészek, illetve a készleteiket ki tudják árusítani.

 

Orbán Viktor

Ahhoz, hogy később nyithassunk, most zárni kell, de az agráriumnak működnie kell (Fotó: mediaklikk.hu)

 

„…ami az élethez kell, annak mennie kell!”

Péntek reggel Orbán Viktor, a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban érintette a fenti kérdéskört, „ami az élethez kell, annak mennie kell” – mondta ki. A tavaszi kerti munkákhoz szükséges boltok is nyitva tarthatnak. A virágboltokat konkrétan említette, hétfőig még fogadhatják a vásárlókat, kedden kell bezárniuk.

Korábban foglalkoztunk a kijárási tilalom részletszabályaival is. Ez még mindig érvényben van: a kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akik munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő utazás vagy a munkavégzés helyéről történő hazautazás miatt hagyják el a lakó-, tartózkodási vagy szálláshelyüket.

Azonban ezt igazolni kell, az ehhez szükséges dokumentum a kormányzati portálról letölthető.

Forrás: MAGOSZ és MTVA

Összeállította: Barna Ferenc