Pocok, hörcsög: most dől el, mekkora a rágcsálóinvázió

Eddig csak a hatékony védekezésnek, a ragadozóknak és kisebb részben az időjárásnak köszönhető, hogy sikerült kordában tartani a szántóföldi és kertészeti kultúrákban megjelenő rágcsálók számát. Ám hamarosan előbújnak a most még pihenő populációk – figyelmeztet a Nébih.

 

pocok

 

Békés bajban, Baranyától Szabolcsig készülhetnek…!

A megyei tapasztalatok szerint a mezei pocok egyedszáma a tavalyi év végén az ország azon területein volt nagy, ahol a kártevő a korábbi években is a legerősebb fertőzést okozta. A leginkább veszélyeztetett terület Békés megye déli és középső, helyenként északi része. Emellett Baranya, Csongrád-Csanád, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsálóállomány gócos felszaporodása. Ez különösen egyes szántóföldi és kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, zöldítéses másodvetésekben, rét, legelő, ugar, valamint ruderális területeken van így.

 

pocok

 

Egyelőre bevált a klórfacinon

A mezei pocok ősszel a legelők, árokpartok és a felszaporodásra alkalmas területekről folyamatosan telepedett be a kalászosokba és a repcébe, ahol helyenként súlyos károkat okozott. A károsított területeken a gazdálkodók szükséghelyzeti engedélyes klórfacinon hatóanyagot tartalmazó Pocok Tox rágcsálóirtóval védekeztek. Az ország északkeleti, keleti részében viszont a csalétkes védekezést a hótakaró, illetve a felázott talaj hátráltatta, vagy tette lehetetlenné. Más helyeken a munkaerőhiány lassította a szer kijuttatását. A Nébih szerint a nehézségek ellenére a védekezés a legtöbb megyében 80-90 százalékos hatékonyságú volt, s megállította a rágcsálónépesség növekedését. A tél végére kialakult gyérülés sokfelé a kezeléseknek is köszönhető, a téli időjárás, valamint a ragadozó madarak és a rókák jelenléte mellett.

 

pocok

 

Fokozott figyelmet igényel

A lucernatáblákon és az ültetvényekben a gyérülés nem ennyire egyértelmű. Több országrészben az egyedszám továbbra is jelentős. A magasabban fekvő, gyorsabban kiszáradó, könnyű talajú területeken természetes gyérülés nem vagy csak kis mértékben tapasztalható. A kártevők lakott járatainak száma lucernában, repcében és őszi kalászosokban továbbra is a védekezési küszöbérték feletti. Az olyan fertőzött területeken, ahol nem tudták a gyérítést elvégezni, az egyedszám számottevő növekedése következett be, ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel – vetíti előre a Nébih. Az ősszel telelőre vonult közönségeshörcsög-állomány egyedszáma nem volt magas, a védekezési küszöbértéket jellemzően nem érte el. Ugyanakkor a többség még téli nyugalomban van. A csapadékos, februárban pedig fagyos idő a mezei pocok népességcsökkenését okozhatta – ennek mértékét a napokban végzik el.

 

pocok

 

Agyrémek helyett tisztán

A Nébih újra hangsúlyozta, csak engedélyezett, a vonatkozó előírások szigorú betartását követő módon szabad gyéríteni a mezei rágcsálókat. Az olyan illegális agyrém-megoldások, mint például a fagyálló vagy más, oda nem illő, nem hatékony, sőt veszélyes szerek bevetése nemcsak a madarakra, a vadakra, a környezetre jelent veszélyt, hanem a kultúrára is. Nem csoda, hogy komoly büntetés jár, ha valakit rajtakapnak, hogy mérgezi a termőföldjét. Infó, tudnivaló bőven van, érdemes tallózni a Nébih portálját ezen a címen!

Forrás: Nébih

agrár hörcsög kertészet mezőgazdaság pocok rágcsáló szántó
..