fbpx

A márványozott húsú bárány

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 29.

Kellemesen fűszeres íz, omlós állag, üde pirosas szín, friss illat, az izomrostok között kialakult vékony zsírréteg márványozottsága jellemzi az Európai Bizottság által is elismert Keleméri bárányhúst – jóváhagyták az egyedi elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába.

Bárány
A sajátos minőségi jellemzők a földrajzi területtel ápolt szoros kapcsolaton alapulnak (fotó: Keleméri Farm)

A kritériumok

A földrajzi oltalom csak az Ile-de-France vagy Suffolk apaállatoktól származó, és választástól a vágásig Kelemér község közigazgatási határának területén belül tartott és nevelt bárányhúsra vonatkozhat. Az anyajuhok nem lehetnek racka, cikta, cigája fajtájú állatok.

A bárányok vágáskori életkora legfeljebb 120 nap, élő testtömegük nem haladhatja meg a 40 kilogrammot.

Jellemzői

A Keleméri bárányhús sajátos minőségi jellemzői a földrajzi területtel ápolt kapcsolaton alapulnak. A bárányhús előállítására döntő hatása van a takarmányozásnak és a tartástechnológiának, illetve az ehhez jól alkalmazkodni tudó apaállatok utódainak. Kelemér község az Északi-középhegységben található Gömör-Szepesi-hegység lábán található, mikroklímája és talajadottságai kedvezőek a perjefűfélék és a gyógynövények számára.

Mindezek a tényezők együttesen befolyásolják a hús minőségét, ennek köszönhető a Keleméri bárányhús kellemesen fűszeres íze, omlós állaga, üde pirosas színe, friss illata, faggyúmentessége és az izomrostok között kialakult vékony zsírréteg márványozottsága – áll a közleményben.

A Keleméri bárányhús az uniós védelem alá helyezett 1606 mezőgazdasági termék listáját gyarapítja, ebből csak 10 magyar pálinka.

Az Agrárminisztérium által fenntartott Földrajzi Árujelzők oldalon megtekinthetők az eddig a program keretében oltalmat kapott magyar termékek.

Forrás: MTI