fbpx

A JÖVŐ AGRÁRSZAKEMBERE

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Ifj. Rácz JózsefAmikor a gombatermesztő energetikai mérnöknek tanul

Akár jövőkutatónak is nevezhetnénk azt a 25 éves leendő energetikai mérnököt, aki gombatermesztési hagyományokkal rendelkező családba született, energetikai majd bányamérnöknek tanult, és mégis kapcsolódási pontot talált a 3 szakterület között. Ifj. Rácz József figyelme ugyanis először az elektronika, majd később a fenntartható energetikai rendszerek felé irányult, az így megszerzett tudást pedig családi vállalkozásuk sokrétű energetikai fejlesztésére kívánja fordítani. A Korona Gombaipari Egyesülés a 80-as években kezdte az ipari méretű gombaalapanyag-gyártást, és egyre több Eger-környéki pincében kezdtek gombatermesztésbe.

Ifj. Rácz József
Ifj. Rácz József figyelme a fenntartható energetikai rendszerek felé irányult, a tudást a családi vállalkozás fejlesztésére kívánja fordítani

A Rácz család 1990-ben alapította komposzt- és gombatermesztő üzemét, az ott zajló munkába idővel testvéreivel együtt az ifjabbik Rácz József is szívesen becsatlakozott, szakterületének pedig a telep különböző energetikai rendszereinek fenntartását, a fenntartható működéshez szükséges rendszerek kidolgozását választotta. Szemléletét hamburgi tanulmányai jelentősen befolyásolták, az ott megtapasztalt körforgásos energetikai és hulladékkezelési módszereket igyekszik saját vállalkozásukban is meghonosítani. Napjaink egyik legégetőbb kérdése az energia-kitettség csökkentése, ezért a venyigealapú ipari gőz előállítása és a geotermikus energia hasznosítása mellett a letermett gombakomposzt mint karbonsemlegesnek számító biomassza felhasználásának kibővítése lesz a következő kihívása.

A fiatal mérnök a heti 1000 (hamarosan 2000) tonna biomassza energetikai célú felhasználására keres megoldást, amire még a holland és francia gombatermesztőknek sincs kiforrott technológiájuk. Az agráriumban fontos szerep jut a minél nagyobb mértékű gépesítésnek, továbbá a különböző, akár energetikai, akár biológiai rendszerek fenntarthatóságának is. Ezt a szemléletet igyekszik a MAGOSZ Heves Megyei Ifjú Gazdák Gazdakörének tagjaként is előmozdítani. Meggyőződése, hogy a helyi adottságokat kihasználva nem elég versenyképesnek lenni, hanem versenyelőnybe is kell kerülni a külföldi vállalatokkal szemben.

Társadalmi szerepvállalásként Rácz József az egyetemi évei alatt rendszeresen kivette részét az Amigos Alapítvány munkájából, önkéntes társaival nyelvtanuláson, képzéseken és kreatív foglakozásokon keresztül segíti a beteg gyerekeket. Ezzel párhuzamosan több olyan önkéntes szervezetnél is tevékenykedett, melyek a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok oktatáson keresztüli felzárkóztatását tűzik ki célul.