fbpx
997321

AZ ÉV KERTÉSZE

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Csizmadi ImreAz iskolapadban született ötletből bazsarózsabirodalom lett

Felsőfokú tanulmányait gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökként kezdte Csizmadi Imre, innen jutott ki másfél évre Hollandiába, a Dronteni Egyetem kertészet és szántóföldi gazdálkodás szakára. A kertészdinasztiában nevelkedett egyetemista karrierjének irányát épp ez pecsételte meg véglegesen, valójában itt szeretett bele a mezőgazdaságba. Hollandiában volt szerencséje bepillantást nyerni a jövőbe, láthatta a szakma csúcsát, felismerhette, hogy mi minden lehetséges modern közgazdasági ismeretekre alapozott, okszerű gazdálkodással.

Csizmadi Imre
A fiatal kertész a következő tíz évében szeretné megmutatni a többi fiatal gazdálkodónak, lehetséges fejleszteni, és együtt központi szereplőjévé válhatnak az európai zöldségtermesztésnek

Egyetemi padtársának, egyik legjobb barátjának köszönheti, hogy hazaérkezve belevágott a bazsarózsa-termesztésbe, ami mára komoly exporttermékükké vált. Bugyi településen a kezdetben 20 hektáros családi kertészetük 10 év elteltével 250 hektárra gyarapodott, országosan is a legnagyobb felületen termelve a zellert, céklát és bazsarózsát, de jelentős felülettel rendelkeznek burgonyából és vöröshagymából is.Gazdaságukat a szántóföldi zöldségfélék primőr áruminőségben való előállításának szentelik, szeretnének arcot és hitelt érdemlő minőséget párosítani olyan egyszerű termékek mellé is, mint a hagyma vagy a burgonya.

A 10 éve megszületett álom látványos része, az 5 hektáros bazsarózsa-ültevény megvalósult, márciustól júniusig ez adja a munkát a családi kertészetben, a rövid életciklus miatt a vágott virág termesztése jól beilleszthető a többi kultúra szezonmunkái közé. Az álom másik része – a modern, innovatív technológiák beépítése a teljes kertészetbe – még várat magára, a folyamatban lévő precíziós pályázatokkal viszont megvalósulni látszik.

A fiatal kertész a következő tíz évét annak szeretné szenteli, hogy megmutassa a többi fiatal gazdálkodónak, igenis, lehetséges fejleszteni, és együtt gondolkodva-dolgozva tudnánk központi szereplőjévé válni a közép-európai, akár az európai zöldségtermesztésnek is. Ennek érdekében kezdett társadalmi szerepvállalásba Csizmadi Imre, így a MAGOSZ Fiatal gazda tagozatának elnökségi tagjaként és az Agrárkamara Pest megyei küldötteként népszerűsíti ágazatát, szaktanácsot adva gazdatársainak, hangsúlyozva, hogy „saját, egymás elleni versenyünk nem ronthatja a közös piacunkat”. Szűkebb közösségében pedig a települési agrárgazdasági bizottság elnökeként a generációváltásban kíván segíteni a környékbeli termelőknek.