fbpx

Majdnem sikerült az áfa-csökkentés zöldség-gyümölcsöknél

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 25.

A burgonyával nekifutottak, de aztán az almára, a hagymára, a paradicsomra és a dinnyére is nyújtottak be igényt. A szakma továbbra is számít rá, hogy lesz forgalmiadó-mérséklés egyes kiemelt fontosságú kertészeti élelmiszerekre. Összességében az állam sem járna rosszul az ágazat fehérítésével, a kisgazdaságok megsegítésével, s nem utolsó sorban a zöldség-gyümölcsfogyasztás növelésével.

paradicsom tész
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Burgonya, alma, dinnye, hagyma, paradicsom

Februárban-márciusban nem hivatalos közlésekben, szakmai konferenciákon (Zsendülés, Agrárszektor 2024) két ízben is felmerült egyes alapvető zöldség-gyümölcs termékek áfájának jelentős mérséklése. Első körben a burgonya áfájának 5 százalékra való csökkentése járta meg az Agrár- és a Pénzügyminisztériumot.. A FruitVeB vezetőségének két tagjától továbbá úgy értesültünk, hogy javasolták további négy zöldség-gyümölcs termék: az alma, a vöröshagyma, a paradicsom és a dinnye forgalmi adójának csökkentését. A FruitVeB mintegy öt éve küzd a zöldségek-gyümölcsök ÁFA-csökkentéséért, mindeddig sikertelenül. Arról egyelőre nincs hír, hogy a PM elfogadta volna a kezdeményezést.

Árt a tisztességes versenynek és a népegészségügynek

Egyes alapvető zöldség-gyümölcs termékek áfacsökkentése legalább 4-5 éve napirenden van – azóta, hogy egyes húsok, a friss tej, a tojás, a hal esetében az állam sikerrel vezetett be ilyen intézkedéseket. Ma már az alapvető élelmiszerek között jóformán csak a legegészségesebbnek számító termékkör jelent kivételt, aminek az áfája 27 százalék. Ez három döntő ok miatt kedvezőtlen az ágazat szerint. Egyrészt a magas adó kedvez a tisztességtelen forgalmazóknak, akik az áfát elcsalva jelentős árelőnyre tesznek szert, s ezzel éppen a tisztességes gazdaságokat-kereskedőket sodorják veszteségbe. Ezzel az olyan integrációkat, TÉSZ-eket, amik sok gazdát-gazdaságot tömörítenek. Másrészt a magas áfa nem segít előmozdítani a nagyobb fogyasztást – ami pedig mind az ágazat jövedelmezősége, mind a népegészségügy céljai miatt fontos lenne. Harmadrészt a tisztességtelen versenyben olyan vidéki kis- és középgazdaságok mennek tönkre, amelyek a vidék népesség- és vállalkozásmegtartó erejét jelentenék.

Ha rosszul járna is, jól járna az állam

Az ágazat tekintélyes ernyőszervezete, a FruitVeb-elnöke az Agrárágazatnak megerősítette: a szakmai szervezet évek óta eddig és eztán is folyamatosan napirenden tartja a legfontosabb ilyen élelmiszerek áfacsökkentését. – Tudjuk és tudomásul vesszük, hogy a kormányzat célja elsősorban nem a forgalom utáni adók, hanem a foglalkoztatás közterheit csökkenteni, és az áfa kétségkívül a legjelentősebb költségvetési bevétel. Az is tény, hogy az első évben a költségvetés 60-70 százalékkal kisebb áfa-bevételre tenne szert a csökkentéssel. Ugyanakkor a tisztább viszonyok, az ágazat megerősítése, a szervezettség növelése és a fogyasztás növelése révén végső soron az állam sem járna rosszul néhány alapvető termék áfája mérséklésével – érvel dr. Apáti Ferenc, ismertetve a FruitVeB korábbi években végzett számításait. Továbbá hangsúlyozta, hogy a FruitVeB álláspontja szerint az ÁFA-csökkentésnek nem a fogyasztói árak mérséklése az elsődleges célja, hanem a tisztességes piaci verseny feltételeinek megteremtése, ami együtt jár a tisztességes vállalkozások versenyképességének növekedésével.

Az AM rendszeresen vizsgálja az áfakulcs-hatásokat

Az Agrárminisztérium azt közölte, hogy az ipar részéről továbbra is rendszeresnek mondható az igény az áfakulcsok csökkentésére. „De az áfakulcs csökkentésének akkor van értelme, ha az egyértelműen árcsökkentést is eredményez, és akkor lehetséges, ha a költségvetési célokat nem veszélyezteti”, írta az AM válasza, hozzátéve, 13 év alatt 80 élelmiszer és szolgáltatás ÁFA-kulcsa csökkent. Az agrártárca jelentős eredményként értékeli a legfontosabb élelmiszerek (élő- és félsertések, más nagytestű élőállatok és hasított testek, sertéshús, baromfihús, friss tej, tojás, hal, ESL, UHT tej, sertésbelsőség) áfacsökkentését, az áfakulcs változásának hatását pedig rendszeresen vizsgálják. „A sertéshús áfájának csökkentése megjelent az árakban, a baromfihús esetében is hasonló, közel teljes az árhatás, a tej és a tojás esetében az áfacsökkentés csak részben jelent meg az árakban”, teszi hozzá az Agrárminisztérium.