fbpx

Madárinfluenza, sertéspestis: elfogadják a regionalizációt?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 01.

Jelentős elmozdulás lenne a baromfi- és sertésexport szempontjából, ha Kína akceptálná a magyar állategészségügyi erőfeszítéseket.

Kína kiemelt partner a magyar mezőgazdasági termények exportjának szempontjából is. Mennyiségi értelemben nem rúgunk labdába a nagy kibocsátó országok mellett a kínai piacon, de a prémium termékek – ilyen például a libamáj, a Tokaji aszú, a mangalica, vagy a toll – megállják a helyüket. A közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, ami a sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhúsra, illetve az élő lóra, tejre, valamint búzára is kiterjed. Továbbá tavaly a két ország aláírta a nyersgyapjú-protokollt is, mellyel újabb akadály hárult el az országaink közötti kereskedelemben.

Nagy István agrárminiszter és Ma Youxiang Kína agrár- és vidékfejlesztési miniszterhelyettesének minapi találkozóján érintették a madárinfluenza és a sertéspestis kérdését is. A magyar külkereskedelem szempontjából komoly előrelépés lenne, ha ezen a területen Kína is elfogadná a regionalizációt. Magyarország pedig Kína számára kapu akar lenni a régióban, ezért Kínának is érdemes együttműködnie hazánkkal az agrárium, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén. Egyébként a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.