fbpx

Kiváló fajták, magas minőségű szójavetőmag

Írta: Agrárágazat-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 14. -Hirdetés

A kiszámíthatóság és a termésbiztonság, ezáltal a gazdálkodás kockázatainak minimalizálása a gyorsan változó, gyakran extrém klimatikus és ökonómiai környezetben nagyon fontos tényező. Erre ad megoldást a Lajtamag Kft. a kiváló alkalmazkodóképességű és termőképességű szójafajtáival.

A 00 csoport (igen korai) időbeli első képviselője az RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Másodvetésre is alkalmas. A Nébih NKI fajtakísérleteiben 12% hozamtöbbletet realizált a standardokhoz képest.

Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta. Jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal régóta bizonyít. Hagyományosnak mondható viszonyítási alap a fajta-összehasonlító kísérletekben.

A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi. Érésidejéből következik, hogy az őszi kalászosok előtt elegendő idő marad a talaj-előkészítésre, az extra nitrogéntartalom és a jó kultúrállapot a búza, különösképpen a durumbúza extra hozamában és fehérjetartalmában realizálódik. Nagy évjárat-stabilitású, az ország egész területén biztosan beérik, alacsony nedvességtartalommal aratható. Éréscsoportjában a legnagyobb hozamot produkáló fajták között jegyeztük 2022-ben is a Nébih-kísérletekben.

Az Albenga a 0-ás (korai) kategória elejéhez sorolható, prémium fehérje- és olajtartalommal. Köldöke sárga, ezért humán felhasználásra is alkalmas. Jó kiegészítője a korábban érő fajtáknak, hiszen a virágzási ideje későbbre esik, ezzel, valamint nem determinált fejlődésével kimagaslóan kompenzálja a kedvezőtlen időszakokat.

A Bettina és Albenga fajta az eltérő klimatikus viszonyok és évjáratok esetén is stabilan magas termésátlagokat produkál, magas szintű megtérüléssel.

Az évek során kipróbált, kiváló fajtákat megillető, korszerű vetőmagüzemben történő feldolgozás és kiszerelés teszi teljessé a megbízható genetikai anyagban, azaz a szójavetőmagban rejlő potenciált.

Lajtamag