fbpx

OPTIGÉP: az USA és a Kelet után Törökországba is exportál!

Írta: Kristóf Imre - 2024 február 01. -Hirdetés

Az OPTIGÉP Kft. 1993-ban alakult, de több mint 50 éves betakarítógép-gyártási tapasztalat birtokában fejlesztik folyamatosan napraforgó- és kukorica-adaptereiket. A 3 évtized alatt 140 fős vállalattá bővült cég már az USA-ba és a Távol-Keletre is exportálja termékeit. Patkás János, a cég ügyvezető igazgatója az AGROmashEXPO-n adott interjút lapunknak.

50 éves gépgyártói tapasztalat

1993. április 10-én alapította meg a Békési Gépgyártó Vállalat 34 dolgozója az OPTIGÉP Kft.-t. A cég múltja azonban 50 évre nyúlik vissza, mert az alapító dolgozók többsége már akkor két évtizede gépgyártással foglalkozott. Az eltelt közel fél évszázad alatt több mérföldkő is volt a cég életében. – Cégünknek országos elismerést először az 1999-es AGROmashEXPO nagydíja hozott, melyet a NAS 676 Z szárzúzós napraforgó-adapterünkkel érdemeltünk ki. 2008-ban az OptiCorn kukoricabetakarító adapterünk megjelenésével új piacokra léphettünk a betakarítás terén, melyet 2011-ben már összecsukható változatban is továbbfejlesztettünk. Folyamatosan fejlesztettük termékeinket és a gépgyártó technológiát, ezzel párhuzamosan bővültek a piacaink és a dolgozók száma is növekedett. 2006-ban lézervágóval és CNC élhajlítóval 2017-ben új összeszerelő csarnokkal gyarapodtunk, melyet 2022-ben a szerelőműhelyünk bővítése és 2 darab hegesztőrobot beszerzése követett.  2023-ban elkészült az új, kétszintes irodaházunk is, és a fejlődés továbbra sem áll meg – nyilatkozta lapunknak Patkás János, az OPTIGÉP Kft. ügyvezető igazgatója.

Patkás János, az OPTIGÉP Kft. ügyvezető igazgatja
Patkás János, az OPTIGÉP Kft. ügyvezető igazgatja

Törököt fogtak

Napjainkban a vállalat termékeit már 140 dolgozó készíti el, és hazánkon kívül Európa majd’ minden országába, az USA-ba, valamint a Távol-Keletre is szállítanak megrendelőiknek. Az orosz, ukrán megrendelések visszaesésének kompenzálásaként, sikerült új, ígéretes piacot találniuk a közelmúltban. – Törökország igen nagy felvevője a mezőgazdasági gépeknek, ígéretes tárgyalásokon vagyunk túl, ami jelentős szállításokat eredményezhet adaptereinkből.

3 gép, 3 technológia

OPTIGÉP PSM-676 CS típusú napraforgó adapter
OPTIGÉP PSM-676 CS típusú napraforgó adapter

Az AGROmashExpo mezőgazdasági gépkiállításon 3 betakarító adapterét mutatta be a cég a nagyközönségnek. – A PSM-676 CStípusú, hatsoros, csukható, hidraulikus szárzúzóval felszerelt adapterünket, piaci igényére fejlesztettük ki, régóta kerestek már a gazdák ilyen napraforgóasztalt és ezért is hoztuk el a kiállításra bemutatni.

A második gépünk egy NAS-676 Z típusú, mechanikus szárzúzóval ellátott napraforgó-adapter. Ennek a konstrukciónak az egyik nagy előnye, hogy utólag is rárakható a meglévő NAS-676-os gépre. Sokan először megveszik az alapgépet, és ahogy lehetőségük nyílik rá, később vásárolják hozzá meg a zúzóegységet.

OPTIGÉP PSM-676 CS típusú napraforgó adapter
OPTIGÉP PSM-676 CS típusú napraforgó adapter

Harmadik gépként az OptiCorn típusú, hatsoros, csukható, kukorica-vágóasztalunkat mutatom be. Ennek a gépnek az egyik nagy előnye, hogy a megnövelt törőhengerhossz miatt nagyobb haladási sebességet lehet vele elérni, illetve a lehúzókéses rendszernek kisebb energiaigénye van, mint más típusú vágóasztaloknak. Nagyon megbízhatóak, minden sor védve van túlterhelés ellen, illetve az itt látható gép is alumínium burkolatokkal van ellátva, ami könnyű és korrózióálló.

OptiCorn 676 Cs típusú kukorica-betakarító adapter
OptiCorn 676 Cs típusú kukorica-betakarító adapter

30 év: folyamatos fejlesztések

A 3 évtizede alapított OPTIGÉP Kft. folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiáját, adaptereiket a legmodernebb gépekkel készítik, hogy mindenben megfelelhessenek a gazdák elvárásainak. – Büszkék vagyunk arra, hogy a gazdák igényeit tartva szem előtt töretlenül fejlődtünk az elmúlt 30 évben, és reméljük, még nagyon sokáig ugyanezen az úton tudunk haladni és a gazdatársadalom minél nagyobb megelégedésére tudjuk fejleszteni és tökéletesíteni a gépeinket – nyilatkozta lapunknak Patkás János, az OPTIGÉP Kft. ügyvezető igazgatója.

Optigep

Képek: Kristóf Imre és Békési István/Horizont Média Kft.