fbpx

Közösen irányítottuk a figyelmet a talajaink jelentőségére

Írta: Csomor Zsolt - 2024 március 25.

A Magyar Talajtani Társaság országos talajszelvény-elemzést szervezett, amely során közel 50 helyszínen tartottak egyszerre hasonló rendezvényt. Az Agrárágazat szerkesztősége is csatlakozott a kezdeményezéshez, Kiskunhalason ástunk talajszelvényt, ami mellett Horsch munkaeszközök és a Phylazonit-technológia is bemutatkozott. Az eseményünkre közel kétszázan látogattak el.

A talajon nemcsak állunk, hanem élünk is

A Magyar Talajtani Társaság országos talajszelvény-elemzés kampánynapjának célja, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a termőtalajaink jelentőségére. Az Agrárágazat és a Magyar Talajtani Társaság közös, kiskunhalasi talajszelvény-elemzési bemutatóját támogatta a Phylazonit Kft., az AXIÁL Kft., a HORSCH Maschinen GmbH, a TerraAgro Talajvédelmi Kft. és a HSSI Mérnöki Iroda Kft., és a rendezvényhez csatlakozott a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége.  A talajszelvényt a Bognár Boris Kft. biztosította.

A talajaink védelme az emberiség számára kiemelt jelentőségű, hiszen azon nemcsak növényeket termesztünk, de az emberi élet alapja is a termőföld.

Sándor Ildikó, az Agrárágazat főszerkesztője
Sándor Ildikó, az Agrárágazat főszerkesztője

„A talajon nemcsak állunk, hanem élünk is” – idézte köszöntőjében Sándor Ildikó, az Agrárágazat főszerkesztője dr. Stefanovics Pált, aki a talajtérképezés és a talajosztályozás nemzetközi hírű tudósa volt.

A talajban lévő élet meghatározza a mezőgazdaságot, az élet alapját. Mindössze egy kanálban annyi parányi mikróba él, mint a Föld lakossága. És például, amikor eső után olyan kellemes illata van a földnek, azt is egy baktérium okozza – mondta dr. Pénzes Éva, a Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője, aki a talajéletről tartott előadást. A talaj élővilágát csak az utóbbi évtizedekben vizsgálják mélyrehatóan. És a kutatók szerint napjainkban a talajélet mindössze 1%-át ismerjük.

A kiásott talajszelvényt Kovács Károly geográfus, a Miskolci Egyetem tudományos munkatársa, a Magyar Talajtani Társaság titkára elemezte. A szakember rendkívül figyelemfelkeltő módon mutatta be a Kiskunhalas környékre jellemző, többmillió éves geográfiai múltat, és a talaj szerkezeti sajátosságait.

Mérjünk és tápláljunk!

Nem valószínű, hogy a terményárak rendeződnek a következő néhány évben – sőt, még tovább csökkenhetnek, miközben az inputárak növekedhetnek. Az ilyen gazdasági környezetben hatékony, megalapozott és tudatos gazdálkodásra kell összpontosítani, amelyhez nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagutánpótlás. Költségtakarékos és költséghatékony megoldások bevezetése szükséges, melyeknek fontos része a talajvizsgálat és a levélanalízis elvégzése, hiszen ezen módszerek segítségével és az innen kapott eredmények tükrében tudunk igazán célzott, a növény tényleges igényeire alapozott tápanyagutánpótlásban gondolkodni – hívta fel a figyelmet Imreh Gergő. A Via Naturalis Kft. innovációs vezetője elmondta, hogy cégük fő szolgáltatásai is a talaj- és levélanalízisekre fókuszálnak.

Tevékenységüket igyekeznek minél több gazdálkodóval megismertetni, hogy azok tudatosabb, mért eredményekre alapozott tápanyagutánpótlást valósíthassanak meg a gazdaságukban. Ez magában foglalja a talaj- és levélanalízist is.

Imreh Gergő, a Via Naturalis Kft. innovációs vezetője
Imreh Gergő, a Via Naturalis Kft. innovációs vezetője

Mérjünk és tápláljunk! A talajvizsgálattal megtudhatjuk, hogy mi hiányzik a talajainkból, és célzottan választhatjuk ki azokat a műtrágyákat, amelyeket alap- vagy fejtrágyaként hatékonyan használhatunk. A levélanalízis pedig azt mutatja meg, hogy milyen mikroelemekből igényel többet a növény. Ennek ismeretében pedig már összeállítható a megfelelő levéltrágyás receptúra. Imreh Gergő felhívta a figyelmet, hogy mindehhez kiváló megoldásokat nyújtanak a Phylazonit termékek, amelyek közül kihangsúlyozta az új mono és komplex lombtrágyák felhasználási lehetőségeit.

Költségoptimalizálás Phylazonit eszközökkel

Nem elegendő azonban a megfelelő készítmény, ahhoz szükséges egy hatékony, költségoptimalizáló kijuttató rendszer is. Erre adnak választ a Phylazonit eszközei, amelyeket Kántor János, a Phylazonit Kft. területi képviselője mutatott be.

A moduláris Phyller-kijuttató rendszer egyedileg felszerelhető bármelyik munkaeszközre, traktorra.

A rendszer három részből, a tartályból, a szivattyúból és a szóróegységekből áll. A különböző birtokméretekhez illeszthetjük az ideális kijuttatót, ugyanis a legkisebb tartály 200 literes, míg a legnagyobb 2200 literes. Két változatban érhetők el: a munkaeszközre építhető tartály, valamint a traktor elejére szerelhető fronttartály.

Kántor János
Kántor János, a Phylazonit Kft. területi képviselője mutatta be a talajbaktérium-kijuttatót

Kántor János a szivattyúegységből is két változatot mutatott be. Az egyik a precíziós tempószenzor, ami sebességarányos kijuttatást biztosít, és a táblavégi fordulóknál automatikusan elzárja a folyadékkijuttatást. A másik a szimpla kijuttató egység, ami a precíziós változat töredékébe kerül, viszont az is tökéletesen megfelel a különféle baktériumkészítmények kijuttatására.

A harmadik egységből is kétfajtát mutatott be a szakember. Az egyik a szórófejek, amik 50 cm magasságról 1 méter széles területet képesek beteríteni. Ez tökéletes választás a gabonasortávú növényeknél. A másik megoldásnál nincs szórófej. Az egy injektáló készülék, amelynél dozírozó lapkával állítjuk a nyomást. A lapkák átmérője pedig függ a kijuttatandó mennyiségtől és a vetéssebességtől. Itt a magárokba, közvetlenül a magra juttatjuk ki a baktériumkészítményt, ami nagyon hatékony megoldás a kapásnövényeknél.

Horsch Cruiser 5XL mulcskultivátor
Munka közben a Horsch Cruiser 5XL mulcskultivátor

A rendezvény gépbemutatóján munka közben is láthattuk a Horsch Cruiser 5XL mulcskultivátort, a Maestro 7 TX függesztett szemenkénti vetőgépet, amelyeket Phylazonit talajbaktérium-kijuttatóval is felszereltek. Bemutatkozott a Horsch Leeb 5LT szántóföldi permetezőgép is, melynek keretstabilitása már-már káprázatos. A Horsch gépeket Barabás Zsolt, a HORSCH Maschinen GmbH. értékesítési vezetője mutatta be.