fbpx

Hazánk is vádat emel a műhús miatt; komoly a fenyegetés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 26.

A műhús-előállítást azzal vádolják, hogy túlzott és korai, egyben súlyos gazdasági, társadalmi és közegészségügyi vonatkozásai vannak.

Az osztrákok, a franciák és az olaszok kilenc másik uniós országgal együtt azzal érvelnek, hogy a laboratóriumban termesztett hús fenyegetést jelent a „valódi élelmiszer-előállítási módszerekre”, egy diplomáciai forrás azt mondta az Euractivnak, hogy „eltúlzott és korai”. A laboratóriumban termesztett hús „nem jelent fenntartható alternatívát az elsődleges mezőgazdasági termeléshez”, és olyan etikai, gazdasági, társadalmi és közegészségügyi kérdéseket vet fel, amelyek „létfontosságúak a jövő társadalma számára” – olvasható a minisztertanácsnak küldött jegyzékben, amit az EU mezőgazdasági miniszterei a napokban vitattak meg. „Ezek a gyakorlatok veszélyt jelentenek az elsődleges mezőgazdasági alapú megközelítésekre és a valódi élelmiszer-előállítási módszerekre, amelyek az európai gazdálkodási modell középpontjában állnak”, áll a dokumentumban. A jegyzék sokatmondó címe ( „A KAP szerepe a jó minőségű és elsődleges mezőgazdasági élelmiszertermelés megőrzésében”) síkra száll amellett, hogy „sejtalapú élelmiszer-termelési gyakorlat” maradjon a jellemző.

műhús laboratóriumban

A jegyzék szerzője az osztrák, francia és olasz delegáció, és a Cseh Köztársaság, Ciprus, Görögország, Magyarország, Luxemburg, Litvánia, Málta, Románia és Szlovákia delegációi támogatják.

Mint a napokban az Agrárágazat is felelevenítette, a műhúsgyártás kétségkívül egész mezőgazdasági ágazatokat rendítene meg, és valóban: nemcsak gazdasági felfordulást okozna, hanem mélyreható társadalmi változásokat is eredményezne.