fbpx

Zsófi a fűszernövény-termesztést népszerűsíti a Cortevával

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 04.

Nagy Zsófia, a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat TalentA 2021-22 oktatási és támogatási programjának nyertese Fűszer Arborétumot hozott létre, ahol maga termeszti a Magyarországon megtermelhető fűszernövények többségét, és megtanítja az embereket a fűszernövények otthoni termesztésére és feldolgozására.

Cél a női gazdálkodók segítése

A Corteva Magyarországon második éve valósította meg a TalentA nemzetközi programot, amelynek célja a vidéki közösségek fejlődését szolgáló női gazdálkodók támogatása. A program célja az élelmezésbiztonság javítása a mezőgazdaságban dolgozó nők oktatási lehetőségeinek és a finanszírozáshoz való hozzáférésének növelésével.

Nagy Zsófia kertészmérnök
Nagy Zsófia kertészmérnök

Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány márka alapítója, gyógynövényekre szakosodott kertészmérnök, 2 hektár francia tárkony, kert és üzem tulajdonosa Ráckevén. A mezőgazdaság iránti elkötelezettsége a családjától ered, akik takarmányozással és állattenyésztéssel foglalkoznak. Zsófia 2015 óta foglalkozik gyógynövénytermesztéssel, 2021-ben pedig a TalentA programban való részvétele és nyertes pályázata után a Corteva Agriscience támogatásából az ugyanebben az évben indított workshopok mellett a Fűszer Arborétum terveit is elkészítette. Az erős üzletfejlesztésre építve és a fenntarthatóságra összpontosítva a viszonteladókkal való együttműködése jelentősen megnőtt. Zsófia termékportfóliója is kiszélesedett és tovább bővült a kezdetekhez képest, jelenleg 20 féle terméke érhető el 3 féle csomagolásban.

fűszer- és gyógynövények

Zsófia szorgalmazza a hazai értékek kiaknázását

„A Corteva egyedülálló, kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott TalentA programjának köszönhetően most helyszíni oktatással támogatom az embereket, és megtanítom őket fenntartható kertjük megteremtésére, biztosítva a friss, saját, helyben termesztett növényeket. Ugyanakkor munkámmal támogatom a hazai fűszer- és gyógynövények termesztésében és felhasználásában rejlő lehetőségek kiaknázását, közösséget teremtek, elősegítem a fenntarthatóságot és az élelmiszerbiztonságot, valamint az egészségmegőrzést a magasabb vitamin- és illóolaj-tartalmú termékek forgalmazásával és fogyasztásával” – mondta Nagy Zsófia.

A Corteva több gazdálkodót támogatott tavaly

„A Corteva számára nagyon fontos a fenntarthatóság, amely működésünk egyik sarokköve. TalentA programunkkal büszkén támogatjuk azokat a mezőgazdaságban dolgozó nőket, akik elkötelezettek a közösségük fejlesztése iránt” – mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A TalentA program második alkalommal idén októberben ért véget. A Corteva 2023-ban 3 gazdálkodó nőt támogatott, akik összesen 3,25 millió forint támogatást kaptak projektjeik megvalósításához.