Bezárás

Több pénz marad a hazai vállalkozó zsebében, módosult a NETA

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 18.

Megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles (Népegészségügyi Termékadó) terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások ez irányú termékadó fizetési kötelezettsége. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Chips, sós
Burgonyából előállított, csomagolt, azonnal fogyasztható termék (fotó: Pixabay)

A kamara 2022 őszén javasolta

Az exportpiacra történő termék-előállítás esetén a kiszállított termékekre vonatkozóan a láncolatban a termék-előállítók mentesüljenek a NETA-fizetési kötelezettség alól – javasolta korábban a NAK. A kormányzat is érzékelte az előterjesztés indokoltságát, és módosította az adójogszabályokat.

A Magyar Közlönyben 2022. november 7-én megjelent – az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról szóló – 441/2022. (XI. 7.) Kormányrendelet megoldást hozott erre a problémára.

A NETA-mentesség kiterjed a végtermékek összetevőire, alapanyagaira

A módosítás eredményeként 2022. november 8-tól népegészségügyi termékadó mentessé váltak azok a belföldi piacon NETA-köteles termékek, amelyek változatlan formában, vagy végtermék előállításához történő felhasználást követően bizonyíthatóan az exportpiacokon kerülnek értékesítésre.

A NETA-mentesség a módosítás következtében már kiterjed az exportra szánt termékek alapanyagául (összetevőül) szolgáló, önállóan a belföldi NETA-fizetési körbe tartozó termékekre is, amelyekre a NETA törvény korábbi hatálya kötelezettséget írt elő. Az exportált terméket előállító vállalkozásnak a végtermék előállításához felhasznált összetevő mennyiségét hitelt érdemlően igazolnia kell.

Az új szabályozás révén az alapanyagaikat akár belföldről beszerző, de termékeiket exportra értékesítő vállalkozások sem kerülnek versenyhátrányba ezáltal a külpiacokon a külföldi versenytársaikkal szemben.

Az exportpiacokra értékesített termékek versenyhátrányának megszüntetéséhez hasonlóan a kamara továbbra is javasolja, hogy a belföldi piacra szánt termékeknél is szűnjön meg a halmozódó NETA-fizetés az összetett összetevőjű termékek esetében.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény