fbpx

Már maguk az oroszok is fuldokolnak a töméntelen búzában

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 14.

Ijesztő bővülés előtt áll az orosz mezőgazdaság – írtuk nemrég, amikor híre járt, hogy rövid időn belül 5 millió hektárral(!) nő a pluszban művelés alá vont területek aránya. Annyi a búza, hogy már ők is fulladoznak tőle, nemcsak az európai mezőgazdaság.

búza tároló

A 380 millió hektárt lefedő Oroszországban majdnem 200 millió hektár a mezőgazdasági terület, amiből 31 millió hektár parlagon hever. Ebből idén 5,4 millió hektárt mérnek fel és vonnak fokozatosan művelés alá – írtuk nemrég, hozzátéve: bár az orosz búza termésátlaga nagyon gyenge, alig haladja meg a 3 tonnát, a hatalmas termőterülettel az orosz búza és más gabonák nyomasztó mennyiséggel és még nyomasztóbb, alacsony árakkal vannak jelen a piacokon.

Nemcsak az európai mezőgazdaságot nyomasztja az olcsó orosz gabona jelenléte. Az orosz búzakészletek – összesen durván 28 millió tonna – az előző évi rekordszint közelében vannak, és a terméskilátások alapján nem várható ennek számottevő csökkenése. Sőt, idén ismét magas – 92-93 millió tonnás – termés vártható, ami azt jelenti, hogy nincs túl sok remény a maradványkészletek nagyarányú kiárulására. Ráadásul ezzel egyre inkább késésben vannak: március-áprilisban a rossz árak miatt nem akartak eladni, így a tavaly ilyenkori 17,5 millióval szemben csak 16,3 millió tonnán tudtak túladni. A MezőHír szerint a déli exportkikötőknél és a középső régióban a tavalyihoz képest 8 százalékkal több, 4,1 millió tonna termény található, a Volga régióban pedig 3,2 millió tonna vár eladásra.