fbpx

Önállóság, profit jött Ottó életébe a Weidemann rakodóval

Írta: Agrárágazat-2024/5.lapszám cikke - 2024 május 14. -Hirdetés

Ez egy hibátlan történet arról, hogyan képes egy vállalkozó elérni a céljait egyetlen hatékony munkagép megvásárlásával, sőt, hozzásegíteni még a megbízóit is ahhoz, hogy jelentős megtakarítást és jobb munkaminőséget érjenek el. Árendás Ottó 3 éve – a Mauch nagyvonalú és rugalmas közreműködésével – vette meg Weidemann 1390-es rakodóját, és azóta már önálló vállalkozóként, még szélesebb portfólióval tud megrendeléseket vállalni és teljesíteni.

Árendás Ottó
Árendás Ottó

Növelni akarta a teljesítményt

Árendás Ottó Tardoson kezdetben elsősorban a mezőgazdasági szektorban dolgozott: mellékállásban szolgáltatást végzett állattartó telepeken különféle objektumtisztítási, logisztikai feladatokban, tereprendezésben, illetve szántóföldi gazdaságokban anyagmozgatásban működött közre. Miután régi vágya volt, hogy önálló egyéni vállalkozóként dolgozhasson, az építőipar felé is nyitott, hogy még több megrendeléssel olyan bevételre tegyen szert, amivel – ahogy ő mondja –, a „maga ura lehet”. – Az első komolyabb gépvásárlásom egy Lamborghini kistraktor volt a Gravetti Kft.-től. Miután gépésztechnikusi, lakatos végzettségem is van, ehhez magam terveztem és gyártottam egy tolólapot, illetve hátra egy gumis húzólapot. Ennek révén annyival több megrendelésem lett a környékbeli baromfiólakban, építkezéseken, gazdaságokban, hogy speciális, gyors és nagy teljesítményű rakodógépre lett szükségem. Ennek a kiválasztásában is a Gravetti segített, mert számos kritériumnak megfelelő gépre volt szükségem – mondja Ottó.

Weidemann 1390
A Weidemann 1390 hasznos társ az állattartásban is

Weidemann 1390
Weidemann 1390 – könnyen vontatható személyautóval is

Az egyik fő igény az volt, hogy a rakodónyomatékot hatékonyabban tudja a talaj felé vinni, és variálható legyen a differenciálzár-irányítás. A baromfiólak alomcseréjét megelőző takarításnál, a takarmány vagy más anyagok mozgatásánál, halmozásánál ugyanis többféle gyors ütemben kell váltani különféle talajállapot, csúszós és száraz felületek, többféle terhelést igénylő műveletek között. Továbbá a leendő rakodónak méretben is illeszkednie kellett a baromfiólak bejárati magasságához.

Ezzel már megvalósíthatta a fejlődést

A legmegfelelőbb a Weidemann 1390-es törzscsuklós rakodója lett. Először is a kompakt munkagép méretben jól alkalmazkodik. Másrészt 2,8 tonnás tömege révén jól szállítható – Ottó saját utánfutón viheti a különböző munkaállomásokra –, ugyanakkor jelentős tömeget képes magabiztosan mozgatni.

Az 1390-es szakítószilárdsága a PZ-kinematika révén nagyon nagy: az alapkivitelének a kétszerese, azaz 4200 N, ami a toló- és emelőerőt, a teherbírást nagyban megnöveli. Mindez különösen jól jön, amikor az építőiparban például térköveket vesz le a kamionról, vagy nagyobb súlyt emel, akár 3 méter magasra. Mindezt kiválóan kiszolgálja a hidraulikus hajtás, ami jól érvényesíti a nyomatékot a talaj felé, sőt, a vezérlés beavatkozik, igény szerint automatikusan szabályozza a sebesség és a nyomaték közötti arányt.

A differenciálzár egyébként ezen a modellen 100%-osan is működtethető: ezzel nagyobb tolóerőt, biztonságot és kisebb gumikopást biztosít. A talajfogást egyébként a lengőcsukló is segíti egyenetlen talajviszonyok között. A törzscsuklós kormányzás egy további fontos előnye, hogy mivel nem túrja, ássa, darálja a talajt, így kertészetekben, tér- vagy díszkövezett felületen is a talaj rongálása nélkül használható.

Ottó ezzel olyan jelentős fejlődést valósított meg a hatékonyságban, hogy a korábbinál jóval több megrendelést vállalhat. – Csak egy példa: míg korábban egy 16 ezer csirke tartására méretezett ól kitakarítása akár 7-8 órát is igénybe vett, addig ma ezt 4, legfeljebb 5 óra alatt elvégzem, ráadásul úgy, hogy ebben már egy új, plusz szolgáltatás is benne van. A Weidemanntól ugyanis olyan speciális kefeadaptert választottam a gépvásárláskor, amivel az emberi munkánál jóval gyorsabban sokkal tisztábbra tudom takarítani az ól betonpadozatát. Így a megbízóim jelentős költséget takarítanak meg, és a mind kevesebb munkaerőt más feladatra tudják átcsoportosítani: mindenki nagyon jól járt ezzel a Weidemann rakodóval – foglalja össze a vállalkozó. Hozzáteszi: ezzel régi álmát valóra válthatta, magabiztosan támaszkodhat a számban és profilban is nagyobb számú megbízásra, így ma már nem mellékállásban, hanem főállású vállalkozóként, valóban a maga uraként végezheti azt a munkát, amit szeret, s amiben a Weidemann hatékony társa.

Az idő mellett ugyancsak fontos szempont – különösen a megállíthatatlanul emelkedő üzemanyagárak mellett – a hajtóanyag-megtakarítás is. Ottó elmondása szerint nemcsak azzal spórol gázolajat, hogy gyorsabban, azaz kevesebb üzemórával végzi el az adott feladatot, mint korábban, de a Weidemann 1390-es fajlagos üzemanyag-felhasználása is jóval kisebb, mint a korábban használt munkagépeké.

Személyre szóló ajánlattal valóra vált a régi cél

Árendás Ottó mindezt szűk 3 év alatt érte el. A Weidemann már a gép értékesítésekor 4-féle adapterrel (raklapvilla, bálatüske, 0,49 m3-es földkanál és seprű) szállította le a gépet, de ezekhez Ottó később továbbiakat, köztük könnyebb, 0,78 m3-es gabonakanalat a kisebb tömegekhez és trágyavillát vásárolt. A Weidemann rakodóit egyébként Közép-Európa-szerte előszeretettel használják a gazdaságok, többek közt éppen a rendkívül széles adapterválaszték miatt. No meg azért is, mert a különféle szerelékek akár járó motor mellett is, gyorsan és hatékonyan cserélhetők.

Mint arról tavaly nyáron, a Weidemann gépeket és eszközöket forgalmazó Mauch ausztriai központavatóján írtunk, a Mauch törekvése az utóbbi évtizedekben mindig is ebben állt: a növénytermesztési és állattartási ágazat rendkívül sokszínű munkafolyamatait segítő eszközkészletet biztosítani a méretben, szakítószilárdságban, kapacitásban is sokféle rakodóhoz. Az 1390-es egyébként az elektronikusan vezérelt négy különböző vezetési mód és az elektromos rögzítőfék mellett egy takarékos, kisebb igénybevételkor automatikusan aktiválódó ecoDrive rendszerrel is bír, ami kényelmes biztonságot és új vezetési élményt kínál a 4 oszlopos, jó kilátást biztosító vezetőfülkében.

Weidemann 1390
A nagy szakítószilárdsága révén stabilan manőverezik nagy tehermozgatásakor is

Weidemann 1390
Ezzel a géppel fele annyi idő- és üzemanyag-ráfordítás a baromfiólak takarítása

Árendás Ottónak nemcsak a vállalkozása hatékonysága és jövedelmezősége szempontjából jelentett pozitív fejleményt a Weidemann 1390-es megvásárlása, hanem a partneri, emberi kapcsolatok tekintetben is. – A Gravettiről korábban is tudtam, hogy körültekintően kezelik a partnereik igényeit. A szervizszolgáltatásaik terén is mindig ezt tapasztaltam, igaz, a Weidemannt az időszakos szervizen kívül nem kellett szerelni az immár több mint 1000 üzemóra alatt sem. Ők forgalmazzák a Weidemannt is, de amikor váltani akartam, még nem volt önálló üzleti évem és kezdő tőkém, így támogatást, hitelt nem kaphattam. Ekkor a Mauch, vagyis a Weidemann osztrák központja Trägner Wilfried kereskedelmi vezető közreműködésével kidolgozott külön, számomra egy olyan bérleti konstrukciót, amely lehetővé tette a részletfizetést. Ez nagyon rokonszenves gesztus volt, és egyébként Nyugat-Európában ez a megszokott: közös érdek, hogy a gyártó, a kereskedő és a gazda is együttműködéssel alakítson ki közös üzletet.

Mindezek révén olyan ütemben nőttek a megbízásai és bevételei, hogy már a bérleti megállapodást is újratárgyalhatták, s így lett a bérletből vásárlás.

Mauch

Weidemann-képviselet:
Trägner Wilfried
+36 30 997 6817
[email protected]
www.mauch.at