fbpx

Dohánnyal a Covid ellen

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 06.

Koronavírus elleni antitesteket tartalmazó növényeket is termelhet a British American Tobacco (BAT), ezzel segítve a világjárvány elleni küzdelmet.

Az Egyesült Államok Élelmezési- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte a cégnek, hogy klinikai vizsgálatot kezdjen felnőtt önkéntesek bevonásával.

A vakcinát a BAT biotechnológiai részlege fejlesztette ki, amely korábban az Ebola kezelésén is dolgozott, és a szezonális influenza elleni oltás területén is értek el sikereket.

 

Korona vírus elleni vakcina

Klinikai szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával (Fotó: Komka Péter, MTI)

 

Az előállítás lényege, hogy a koronavírus genetikai génszerkezetének egy részét klónozták, majd ez alapján kifejlesztettek egy potenciális antigént. Ennek tömeges termelése dohánynövényekbe oltva megoldható.

A vakcinája egyik lényeges jellemzője, hogy szobahőmérsékleten is stabil, nem igényel -70 °C-os tárolási és szállítási hőmérsékletet.

Dr. David O’Reilly kutatási igazgató elmondta: „A cég egyedülálló vakcina technológiájának köszönhető – miszerint hatékony gazdanövényként alkalmazzák a dohányt a különféle betegségek antigénjeinek előállításában -, hogy lehetővé válik a globális vakcina igény gyors és biztonságos kielégítése.”

A BAT jelenleg le van maradva e témában a nagy gyógyszer gyártóktól, akiknek már van engedélyezett védőoltása. Amennyiben gyorsan és stabil formátumban képes előállítani az adagokat, akkor be tud kapcsolódni a globális oltási folyamatba. Erre – a cég kutatási munkatársai szerint – meg is van a lehetőség, mivel a hagyományos kísérleti eljárásokkal ellentétben akár hat hét alatt is jelentős eredményeket érhetnek el a jelenlegi stádiumra tekintettel.

 

Forrás: The Guardian