fbpx

Napraforgóhiány: itt várnák, ott kizárnák az ukrán árut

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 06.

Az ukrán napraforgóhiány miatt tiltakozásra készülnek a bolgár feldolgozók. A lengyelek pedig megint lezárják a határt.

A bolgár feldolgozóknak hiányzik az ukrán meg – megkapják?

Tiltakozó akciókra készülnek a bolgár napraforgó-feldolgozók az ukrajnai olajos magvak behozatalának felfüggesztése miatt a hazai piacon kialakult napraforgóhiány miatt. A bolgár Növényiolaj-termelők Szövetsége szerint következetesen kell napraforgómagot importálni, mert a jelenlegi kapacitás duplája a beérkező mennyiségnek. Ukrajnából a szeptember 15-ig tartó behozatali tilalom miatt gyakorlatilag nincs napraforgó a feldolgozói kapacitások számára. Ugyanakkor az APK értesülése szerint Ukrajna nem ad ki engedélyt napraforgómag kiszállítására, mert abban érdekelt, hogy a napraforgó az országban maradjon, mivel nagy feldolgozóiparral rendelkezik, amelynek kapacitása ott is meghaladja a termelés volumenét Ezért most lehetetlen hozzáférni az ukrán napraforgóhoz.

A mai hírek viszont már arról szólnak (február 5-én – KZ), hogy az ukrán kormány leegyszerűsítette a napraforgómag Bulgáriába exportálására vonatkozó eljárást azáltal, hogy a nem automatikus engedélyezési rendszer helyett automatikus engedélyezési rendszert vezetett be erre az eljárásra.

napraforgó

A lengyelek tiltakoznak

Mindeközben a lengyel gazdák ismét az ukrán határ blokkolására készülnek, mivel elégedetlenek az Európai Bizottság döntésével az ukrán termékek behozatalának feltételeivel kapcsolatban. A lengyel mezőgazdasági termelők szakszervezete általános tiltakozó akciót von maga után: Lengyelország és Ukrajna közötti összes határpont közelében, illetve az egész országban utakat és autópályákat is elzárnak. A gazdák demonstrációja a tervek szerint február 9-én 10 órakor kezdődik és március 10-ig tart.

Furcsa játszmák a kelet-európai gabonapiacokon címmel más vonatkozásban is foglalkoztunk a régió kereskedelmével ebben a cikkünkben.