fbpx

EGN: már csak 10 nap, és megkezdődnek az ellenőrzések

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 06.

…de azt nem vizsgálják, hogy a gazdaságok az eGN-be január végéig vagy február 15-ig rögzítették-e a permetezési naplók adatait.

permetezés

2024-ben február 15-ig rögzíthetik az érintettek a támogatási programokhoz kötődő gazdálkodási naplókat az eGN rendszerben. A Nébih ezen határidőt követően tölti le és adja át az adatokat a hatósági vizsgálatokhoz, a gazdálkodási napló és a permetezési napló esetében egyaránt.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosítás 2024-ben február 15-ig teszi lehetővé a gazdálkodók számára a gazdálkodási naplók feltöltését a Nébih eGN rendszerébe. A döntést követően számos arra irányuló kérdés érkezett, hogy a permetezési naplók adatainak ellenőrzése a gazdálkodási naplóra vonatkozó határidő-módosítástól függetlenül megkezdődött-e február 1-jével. 
A Nébih tájékoztatja a termelőket, hogy az adatokat a gazdálkodási naplók és a permetezési naplók esetében egyaránt a február 15-i határidőt követően gyűjtik ki az adatbázisból. Az ellenőrzések során pedig a növényvédelmi hatóságok nem vizsgálják, hogy a rögzítés január 31-ig vagy ezt követően történt-e.