fbpx
907183

Nagyfokú termésbiztonság extrém időjárási körülmények között is

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 10. -Hirdetés

Az idei szezon rámutatott arra, hogy milyen nagy hatása van az időjárásnak, azon belül is a csapadék mennyiségének és eloszlásának a kukoricatermesztés sikerességére. Termelőink körében elvégzett felmérések alapján az idei kukoricaszezonban lehullott csapadék mennyisége, országrésztől függően, 20 és 400 mm között változott.

Döntően a keleti országrészben voltak az extrém alacsony, nullához közelítő értékek. Itt a kukorica vízigényének töredékét kapta csak meg természetes eső formájában. Ahol tudtak, öntöztek, de ez a vízutánpótlás sem volt mindenhol üdvözítő, hiszen a csapadékhiány magas hőmérséklettel és egyes időszakokban magas UV-sugárzással is párosult. Minden fórum arról számolt be, hogy történelmi aszály volt az idei évben. Remélhetőleg ehhez hasonló aszállyal csak újabb 50 év elteltével fogunk szembesülni, de az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre.

Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít – a magas terméspotenciálon túl – a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során. Ezenkívül igyekszünk a portfoliónkat mindig az aktuális piaci igényekhez igazítani. Idén két új hibridet vezetünk be, egyet a korai:

LG 31.325 (Limagold), egyet pedig a kései: LG 31.545 szegmensbe. A Limagrain cégcsoportnak az egyik fontos nemesítőállomása Zsombón található, ahol a FAO 300–500-as éréscsoport hibridjeinek nemesítése folyik, magyarországi körülmények között. Az utóbbi 5 év távlatában minden évben volt olyan elismert LG kukoricahibrid, amelynek valamelyik szülővonala zsombói érdekeltségű. A jelenlegi portfoliónkban két szemes (LG 31.377, LG 31.390) és egy silókukorica- (LG 31.383) hibrid tartalmaz Zsombón szelektált vonalat.

LG 31.390 (FAO 380-390)

Hosszúkás szemek, szorosan egymás mellett. A zárt szemsorok kiválóan kitöltik a rendelkezésükre álló teret a vékony csutkán, ezzel biztosítva a hatékony tápanyag-beépülést és a hibrid termésstabilitását. A hibridet nagy termőképesség, nagyon jó szárazságtűrés, nagyon jó kezdeti fejlődés és gyors vízleadás jellemzi. 2020-ban, az IKR kísérleteiben, 9 helyszín átlagában a korai hibridek között az előkelő 3. helyen végzett (1. ábra).

Jó választás azoknak, akik a szárazság hatásának csökkentését a jó agrotechnikai gyakorlat és a hibridválasztás kombinációjával oldják meg, és olyan hibridet keresnek, amely meghálálja a kedvező termőhelyi adottságokat.

A koraiság kérdése újra előtérbe kerülhet a következő szezonban. Az utóbbi években a termelők elmozdultak a FAO 400-as hibridek irányába. Jó eséllyel ez a tendencia meg fog változni ebben a szezonban, és inkább a korai éréscsoportú hibrideket fogják majd keresni. Erre a megnövekedett igényre reagáltunk azzal, hogy az idei évi portfóliónkban megnöveltük a FAO 300-350-es hibridek számát. Így a termelők egy szélesebb hibridszortimentből válogathatnak, amennyiben korai kukoricahibridet szeretnének vásárolni.

A hibridek elismerésének helyszíne is fontos lehet a választás során. Köztudott, hogy ha egy hibridet az EU valamelyik országában elismernek, az az unió többi országában is értékesíthető. Lássuk be, hogy egy kontinens különböző országai nagyon eltérő éghajlati és talajadottságokkal bírhatnak. A Limagrain Hungária Kft. jelenlegi portfóliójában 4 olyan hibrid van (LG 31.330, LG 31.325 Limagold, LG 31.455 Lineade és LG 31.383), amely magyarországi elismeréssel rendelkezik.

LG 31.330 (FAO 330–340)

Kiváló termőképességű hibrid aranysárga szemekkel a korai éréscsoport első felében. Termésstabilitását eltérő időjárási körülmények között is kiváló csővég-termékenyülésének és jól telítődő szemeinek köszönheti. Termésstabilitását és terméspotenciálját a 2. ábrán láthatják. Kiváló szemminőségű és nagy hektoliter-tömegű hibrid (3. ábra), mely nagyon jó szárazságtűréssel és kiváló cső- és száregészséggel rendelkezik. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akik nagy termőképességű hibridet keresnek a korai éréscsoport elejéről, amely szárazságban is stabil.

Az elkövetkezendő években jelentkező esetleges aszály hatásának mérséklése érdekében minden kukoricánkat – a már megszokott gombaölő szeres csávázás mellett – egy új biostimuláns csávázószerrel is kezeljük, mely segíti a növények regenerálódását aszálystressz után, csökkenti a gyomirtó szerek fitotoxicitását a kultúrnövényen, és növeli a növények ellenállóságát a betakarításig.

A tenyészidőszak során a különböző biotikus és abiotikus stresszhatások folyamatosan hatnak a kukoricaállományra. Minden termelő a saját termesztési körzetében a legversenyképesebben termeszthető kukoricahibridet keresi.

Keressenek bennünket, segítünk dönteni!

Dr. Szűcs Péter
Limagrain Hungária Kft.
kukorica- és napraforgó-fejlesztési vezető