Bezárás

Az egészséges talaj az, amiben élet van

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 09.

Egy marék talajban pedig több élőlény van, mint amennyi ember él a Földön – hívta fel a figyelmet a termőföld fontosságára Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyarország talaja 2022 szakmai konferencián, kiemelve, hogy az Agrárminisztérium minden eszközzel támogatja a tudatos gazdálkodást.

Talaj, növény
Az egészséges talaj alapja a versenyképes gazdálkodásnak, a jó minőségű élelmiszertermelésnek (fotó: Pixabay)

A herceghalmi mészlepedékes csernozjom lett az év talaja

A megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld. Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az ENSZ 68. Közgyűlése 2013-ban nyilvánította december 5-ét a talaj világnapjának. Hangsúlyozta, az egészséges talaj az, amiben élet van, egy marék talajban pedig több élőlény van, mint amennyi ember él a földön.

Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is.

A herceghalmi mészlepedékes csernozjom lett az év talaja, a Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően, a szelvényt a tárca épületében kiállítják. Az év talaját pedig jövőre is megválasztják majd.

Környezeti erőforrás és gazdasági tényező

Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező. Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll. Az egy főre jutó mezőgazdasági terület 0,50 hektár/fő, ami uniós és világviszonylatban is magasnak számít.

Hazánk az uniós tagállamok között a hatodik, míg a világon a huszadik helyet foglalja el az egy főre jutó szántóterület tekintetében.

A korszerű, modern technológiáknak köszönhetően ma már a mezőgazdasági termelőknek jóval több lehetőség van a talaj „megismerésére”, mint korábban, a hagyományos gazdálkodás során, így sokkal több információ áll a rendelkezésükre a tudatos, fenntartható talajműveléshez.

Talajszelvény, szakmai konferencia
A herceghalmi mészlepedékes csernozjom lett az év talaja (fotó: közösségi média/Feldman Zsolt)

A hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését

A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, amely a közös felelősségére épít és az utólag büntető hatósági munkáról a megelőző tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt.

A Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadásával a 2027-ig terjedő időszak agrártámogatási keretei számos olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek a talajállapot javítására ösztönzik a termelőinket.

A talajélettel kapcsolatos további cikkeket olvashat portálunkon.

Forrás: AM Sajtóiroda