fbpx

Elítéltekkel oldanák meg a munkaerőhiányt a húságazatban

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 31.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is egyre kevesebb munkavállaló a briteknél – a Brexit és a COVID-19 világjárvány hatására -, ugyanúgy, mint a gazdaság egyéb szegmenseiben. A húsiparban érdekeltek a fogvatartottakban látják a lehetőséget, hogy az egyre mélyülő munkaerőhiányt pótolni tudják.

 

Vágóhídi tevékenység
Mezőgazdaság számos szegmensében jelentkezik a munkaerőhiány (Fotó: Pixabay)

 

Már egyes cégek rajtra készen állnak az átképzésre

„Felvettük a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztériummal, hogy megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy tudnánk alkalmazni fogvatartottakat az ágazatban” – mondta Tony Goodger, a Független Hússzállítók Szövetségének (AIMS) szóvivője a FoodIngredientsFirst-nek.

Van példa az ilyen jellegű foglalkoztatásra, már dolgoznak fogvatartottak ilyen jellegű munkakörben, jellemzően jól viselkednek, tanulni akarnak. Több esetekben nyilatkoztak arról, hogy a szabadulást követően is az ágazatban szeretnének munkát vállalni.

 

Csökkent a húsipari termékek kapcsán a választék

A munkaerőhiány eredményeként, illetve a speciális szakemberek kiesése miatt a fogyasztók számára a könnyen elérhető, megszokott élelmiszerek választéka csökkent.

„A vállalatok a létszámhiányból fakadó gondot azzal enyhítik, hogy csökkentik az általuk előállított húskészítmények választékát” – világított rá a problémára Nick Allen, a Brit Húsfeldolgozó Szövetség (BMPA) vezérigazgatója.

A gyorséttermi láncoknál is érzékelik a munkaerőhiányt, hatására egyes cégek speciális menüi alapanyaghiány miatt nem készíthetők el, törlik azokat a választéklistából.

A mezőgazdaságot és a ráépülő élelmiszeriparban jelentkező munkaerőhiány pillanatnyi áthidalása érdekében az Egyesült Királyság kormánya új, a napi tesztelésen alapuló rendszert vezetett be, amely lehetővé teszi az élelmiszeripari dolgozó számára, hogy továbbra is dolgozzanak, oltottságtól függetlenül.

 

Vágóhíd
A külföldi munkavállalók egy része hazamenet, hiányukat érzi a brit gazdaság (Fotó: Pixabay)

 

Hiányzik a külföldi munkaerő

A Brexit és a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hatására számos munkavállaló, akik az EU-ból érkeztek, hazatértek.

A pandémiával összefüggő karantént, illetve a munkavállaláshoz kapcsolódó adminisztratív ügyintézést – a Brexit egyik hozadéka – sokan nem vállalták be.

A gazdaság különböző szegmensei egyet értenek abban, hogy sok múlik azon, miként kezeli a kormányzat a kérdést, milyen döntésekkel támogatják a külföldiek munkavállalását.

A probléma Európa más országaiban is adott, a megoldására nem egységes feltételrendszert dolgoztak ki az illetékes nemzeti hatóságok.

 

Forrás: FoodIngredients1st