A fogyasztás tartós növekedése egyre nagyobb piacot jelent a baromfiágazatban Európa-szerte, így ideahaza is. Viszont még mindig drágábban termelünk, mint a globális exportpiac más szereplői, így a versenyképesség továbbra is kihívás, akárcsak a madárinfluenza állandósult jelenléte.
Nagy hazai növekedés, árcsökkenés mellett
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3%-kal 163 ezer tonnára nőtt tavaly őszig. Az ágazat erejét jelzi, hogy közben a behozatal jelentősen, majdnem ötödével 53 ezer tonnára csökkent. Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 617,5 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2024 első tíz hónapjában, ami majdnem 10%-kal több, mint 2023 azonos időszakában. Ugyanakkor a termelői árak jelentősen csökkentek. Ugyancsak az AKI PÁIR adatai szerint itthon a vágócsirke élősúlyos termelői ára kilónként bő 14,2%-kal 414 forintra, a vágópulykáé 12%-kal 590 forintra csökkent tavaly 2023-hoz mérten. Ugyancsak jócskán csökkent a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára, akárcsak a csirkemell-termékeké.
Növekvő fogyasztás és export
A fogyasztás növekedése a következő évtizedben is segíti az EU baromfitermelésének fellendítését, amit főleg a termékkör népszerűsége indukál: egészségesebb és olcsóbb, mint a többi hús. Az EU baromfitermelése a 2022–2024-es átlag és 2023–2025 között évi 0,5%-kal nő az Európai Bizottság jelentése szerint. Ezzel párhuzamosan nőhet az export is, bár ennek vannak érzékelhetően fékező tényezői. A szigorodó környezetvédelmi és állatjóléti szabályozások, a kevésbé intenzív termelési rendszerekre való áttérés bevételcsökkenéssel, az előállítási árak növekedésével járhat. A magasabb előállítási árak csökkenthetik a versenyképességet az exportpiacokon. Kihívás továbbá a magas patogenitású madárinfluenza immár szinte folyamatos jelenléte – még ha ez nem is csupán Európára lokalizált probléma.
Az EU Bizottság mégis, az elmúlt évek némi visszaesése után az EU baromfiexportja a következő években várhatóan ismét lendületet vesz. A termelés növekedésével összhangban az export az elmúlt 3 éves átlag és 2035 között évi 0,8%-kal emelkedik, és eléri a 2 millió tonnát meghaladó szintet. Az Egyesült Királyságba, néhány ázsiai országba, és a szubszaharai Afrikába irányuló erős export folytatódik. Az EU növekvő keresletet vár az élelmiszer-szolgáltatások és az élelmiszer-feldolgozás iránt a baromfiimporttól is.