fbpx

Idén aranytömb, jövőre Wizz Air törzskártya – emelkedés

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 06.

A termőföldet nem kezelhetjük tárgyként, ugyanis nem pusztán a gazda vagyona, hanem egy aktív, biológiai sajátosságokkal rendelkező élőlény – vallja az AGRO.bio Hungary Kft. A cég az elmúlt héten rendezte meg évzáró és a következő termelési évet nyitó rendezvényét, ahol a partnerek és a média képviselői vettek részt. Az év értékeléseként zárták a „jobb talaj, több aranykorona” kampányt, és indították a 2023-as évet az „emelkedés” programmal.

„Emelkedés” – a jövő év egyszavas mottója

Reptérlátogatás a MALÉV Ikarusával

A sajátos esemény helyszíne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér volt, ahol az érdeklődők egy reptérlátogatás keretében egy kicsit betekinthettek a nem mindennapi szolgáltatást nyújtó, közel 1500 főnek munkát nyújtó légikikötő életébe. A retro hangulatú repülőmúzeum, a le- és felszálló pályák, a személy- és teherszállító repülők – az „emelkedés” érzését átadva – megelőlegezték a következő termelési év hangulatát.

A cég partnerei MALÉV feliratos Ikarus busszal járták be a Ferihegy 1 és Ferihegy 2 alkotta, 15 négyzetkilométeres repteret. Megismerhették – amennyiben még nem volt ilyen élményük – a szigorított beléptetés rendszerét, a repülőre való fel- és leszállás alternatíváit. Megtudhatták, hogy a repülőgépek is parkíroznak, de általában hosszabb ideig, valamint fel- és leszállógépet is megtekinthettek a pálya széléről sok egyéb élmény mellett.

Aki szalmát ad el erőműnek, az a jövőjéről mond le

„Aki a termőföldről gondoskodik, az a jövőről gondoskodik” – mutatott rá Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a talaj védelmének fontosságára, aki a reptérlátogatás után a szakmai blokkot indította. A gazdának nem csak tárgyi tulajdona, vagyona a föld, ezért minden döntésénél a talajt kell előnybe részesítenie. Ennek védelmére, javítására számos lehetőséget nyújtanak a mikrobiológiai készítmények.

Lebomlása során a talaj szervesanyag-tartalmát növeli a szalma- vagy kukoricaszár, ezért nem lenne szabad energiaforrásként felhasználni azokat. A körforgásos mezőgazdaság szerves részei, így termőterületen kell hagyni. Ez egyébként gazdasági szemszögből is megközelíthető, hiszen az inputanyagok ára jelentősen megnőtt; a kiürült, letermelt, degradált talajban pedig pótolni kell a tápanyagot.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az aszályra a megoldás összetett dolog. Ha a talaj nem képes megtartani a vizet, nem sokat segít az öntözés. Ilyenkor is a talaj biológiáját kell javítani, a szerves anyag visszapótlása után válik a talaj öntözhetővé.

Daoda Zoltán
Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója

Aki nem lép az AÖP-be, az lemond a közvetlen támogatás egy részéről

A cég képviselői felhívták a gazdák figyelmét a támogatási rendszer változására is. Legalább két pontnak megfelelő értékű eljárást kell választani minden művelési ágban (szántó; állandó gyep; ültetvény) az Agrár Ökológiai Program (AÖP) keretén belül nyújtott támogatásért 2023-tól. Így együttesen hat pontot lehet gyűjteni.

A mikrobiológiai készítményekkel választható jó eljárás, ha a szántóterületek legalább 50 %-án vetés előtt vagy vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, esetleg szármaradványokra szórva AGRO.bio terméket alkalmaz a gazda.

Amennyiben a gazdálkodó ezeket a vállalt eljárásokat sikeresen teljesíti, akkor a teljes gazdasága minden egyes hektár után megkapja a támogatást. Aki pedig nem lép be az AÖP-be, az valójában önként lemond a közvetlen támogatások jelentős részéről.

rendzvény
A cég képviselői felhívták a gazdák figyelmét a támogatási rendszer változására is

A 2 ponthoz felhasználható mikrobiológiai termékek az AGRO.bio kínálatában:

  • BactoFil Kukorica, BactoFil Napraforgó, BactoFil Kalászos, BactoFil Repce, Soil Basic (a kijuttatott tápanyagok lehető legjobb hasznosulását, a növények kezdeti csírázását, gyökeresedését támogatják. BactoFil Szója, BactoFil Pillangós (szója és más pillangós növények számára a gümőképződés fokozásához).
  • Cell (gyors és hatékony cellulózbontás a talaj termékenységének növeléséhez).
  • Algater (első lépés az aszály és az eróziók ellen).
  • TrichoMax (rendkívül gyors hatású trichoderma készítmény a növények és a talaj egészségéért).
  • Symbivit (életre szóló mykorrhiza kapcsolat az ültetvényekben).

Ezek elősegítik a talajok szervesanyag-szintjének helyreállítását, valamint a talajpotenciál és a talaj biodiverzitás javítását. Ez pedig hozzájárul a tápanyagveszteség csökkentéséhez és a talajok vízfelvevő- és vízvisszatartó képességének javításához.

„Emelkedés” – a jövő év egyszavas mottója

Márton Balázs, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő évben is hálásak lesznek a gazdáknak azért, ha a cég termékeibe vetik bizalmukat. Azonban kiveszik a „random” faktort a motivációs egyenletből. Gyakorlatilag minden vevő – a most meghirdetett nyereményakció alapján – adott mennyiségű termék megvásárlása esetén Wizz Air törzsvásárlói kártyát kap, melynek egyenlegét minden további AGRO.bio termék beszerzésével növelheti.

Márton Balázs
Az aranykorona akció keretében értékes ajándékokat sorsoltak ki; Márton Balázs ügyvezető igazgató

Az egy unciás aranytömb és a gazda – ez nem mese

A 2022-es Aranykorona akció kiírása szerint minden 10 literes BactoFil és CELL termék vásárlásakor egy kupont kapott a vásárló (annyit, ahány 10 literes kannát vett le a polcról). Az esemény záróprogramja a sorsolás volt, ahol a mezőgazdasági termelők kuponjaikkal nyerhettek: prémium pezsgő, Herendi porcelán, értékes étkészlet, egy Swarovski Mikulás és fődíjként egy darab egy unciás, befektetési aranytömb került – közjegyző jelenlétében – kisorsolásra.

Ezzel is a föld értékére kívánta felhívni a figyelmet az egészséges talajéletet szem előtt tartó cég, hiszen a termőtalaj értékmérője az aranykorona – „a jó talaj aranyat ér.”

Képek: Barna Ferenc/Horizont Média