fbpx

Több mint ötezer Väderstad gép dolgozik már a hazai földeken

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 17.

Rekordévet zár a Väderstad Magyarországon

Kápolnásnyéken, a Väderstad Kft. székhelyén immár hagyomány, hogy az üzleti év végén dr. Kalmár Tiborral, a cég ügyvezetőjével áttekintjük az eltelt időszak eredményeit, tanulságait, sorra vesszük az újdonságokat, és fókuszba helyezünk néhány aktualitást is. Mozgalmas szezont tud maga mögött a svéd gyár leányvállalata, de ahogy lenni szokott, nem minden alakult a papírforma szerint.

 

Hogyan látja a cég idei eredményeit?

– Cégünknél a pénzügyi zárás szeptemberben történik, így elég pontos adataink vannak a gazdasági eredményeinkről. Jó évet hagyunk magunk mögött, de ezt igazából már márciusban tudtuk prognosztizálni – ez egyébként nagyon megnyugtató volt a járványügyi korlátozások kezdetekor. Tudni kell, hogy az előszezon a mi életünkben nagyon fontos. Ez két részből áll: ebből az első egy nyári, négy hónapos Tempo-előszezon. Mielőtt a Väderstad ezzel a konstrukcióval piacra lépett, nem volt hagyománya annak, hogy nyáron értékesítsen valaki szemenkénti vetőgépet. Idén is már több mint hetven gép kelt el ebben a konstrukcióban. Az előszezon második része szeptembertől indul, és a Tempón kívül minden más termékünkre igénybe lehet venni a kedvezményes konstrukciót, egészen a januári AgrárGépShow végéig. Idén tavasszal eddig az időpontig már több mint 220 gépünknek megvolt a gazdája.

Ennek a sikeres előszezoni konstrukciónak az a lényege, hogy partnereink kedvezményeket, rugalmas szállítási és fizetési határidőket kapnak, így eléggé személyre szabott lehet egy-egy beruházás. Ismét egy rekordév elé nézünk; a tavalyi szép eredményeket is sikerül felülmúlni, összesen közel hatmilliárd forintos árbevétellel. Kimondani is furcsa, hogy jövőre már az alkatrészforgalmunk is új dimenzióba léphet, elérheti az egymilliárd forintot – persze több mint 5000 Väderstad gép dolgozik az országban, így ez a szám is reális. Ezzel párhuzamosan bővül a szervizüzletágunk is, jövőre már hét területi technikusunk dolgozik majd az országban, kettő pedig itt, a cégközpontban. Úgy látjuk, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a gyári szervizre a garanciális időszak lejárta után is.

Ha nemzetközi szinten nézzük eredményeinket, akkor sokat erősödött Oroszország, Ukrajna, előttünk van még az angol, német, francia piac is, de európai viszonylatban a hatodik hely a Väderstad-háziversenyben nagyon szép eredmény.

 

Szépen végigment a tavaszi szezon

Hogyan érintette önöket a tavaszi járványügyi helyzet?

– Félve mentünk neki ennek az időszaknak, hisz például az akkor beüzemelésre váró rengeteg Tempo nemcsak nagyon munkaigényes, hanem képzésigényes gép is. Ott kell lenni a területi kollégának, a szervizeseinknek mindaddig a gépkezelők mellett, amíg tökéletesen el nem sajátították a gép kezelését. Sok gépfelhasználó kicsit hamarabb akar a gép nyújtotta lehetőségekkel élni, minthogy készségszinten menne már a kezelés – itt nekünk is nagy felelősségünk van. Például a szakaszolás, automatikus sorkizárás beállításánál figyelemmel kell lenni a traktor biztosította lehetőségekre és a gépkezelő felkészültségére is, itt a szakembereinknek az egyes traktormárkák gyártójával, forgalmazójával is együtt kell működniük. Az a tapasztalatunk, hogy a gazdák nem kapnak meg minden szükséges információt a virtuális terminálok megfelelő használathoz. A Tempo igényli, hogy kollégáink „képben legyenek” a traktorok GPS-vezérlésében, de traktoroldalon azért elég sokféle rendszerrel találkoznak, sok munkánk van ezzel. Mindenesetre a tavaszt a korlátozások ellenére szépen végig tudtuk vinni, komolyabb fennakadással nem kellett számolnunk.

 

 

Talajmunkagép-fronton milyen eredményekkel számolnak?

– Nagy számban adtunk el kultivátorokat is, TopDownból és Opusból együtt közel 40 darab került értékesítésre. Sikerükben nagy szerepet játszik az elmúlt évek aszályos időszaka: tavalyelőtt a nagyon száraz ősz, idén tavasszal a tízhetes száraz időszak egyértelművé tette, hogy sok helyen nem egy lehetséges alternatíva a szántás kiváltása, hanem kényszer. Ezt azonban csak olyan eszközzel tudjuk megoldani, amely a talaj lazultságában ugyanolyan eredményt képes elérni, mint az ekék. Nem lehet sekélyebben művelni, mert az nem jó alternatíva. Ebben a Väderstad kultivátorai nagyon jók, a hidraulikus kapaterheléssel tudjuk a megfelelő munkamélységet tartani, akár 40 cm alatt is, az újfajta mélyművelő késsel, 700 kg-os terheléssel. Természetesen ezeknek a gépeknek magasabb az áruk, ezzel sokaknak meg kell barátkozni, de az ár-érték arány egyértelművé teszi a jó döntést.

Jól fogytak idén a rövidtárcsáink is, ebben segített, hogy bevezettük az ultrasekély művelési technológiánkat. Már most látjuk, hogy repcétől a kalászoson át a napraforgótarlóig jó alternatíva lehet, egyedül talán a kukoricatarló jelent továbbra is kihívást. Viszont oda az 510 vagy 610 mm-es tárcsákkal szerelt Carrier XL család tagjait kell választani.

 

Mérföldkövek a gabonavetés gépeinél

Gabonavető gépek esetén milyen tendenciákat látnak?

– Annak idején a Rapid sikere indította el a Väderstad felemelkedését itthon, sikere ma sem kérdőjelezhető meg. Elindulni látszik egy direktvetéses trend a hazai gyakorlatban, de ez véleményem szerint több veszélyt hordoz magában Magyarországon, mint lehetséges előnyt. Művelést akkor lehet elhagyni, ha a talaj nagyon jó állapotban van. A takarónövények önmagukban nem tudnak minden tömörödést, talpat, ülepedést megszüntetni, ezt a munkát nem bíznám 100%-ban rájuk. Viszont egy jó struktúrát már képesek fenntartani, amennyiben kímélő művelés társul a termesztésükhöz. Visszatérve a gépekre, az 1000. Rapidot adtuk át idén, az elmúlt nyolc év alatt pedig 500 Tempót értékesítettünk – ezek azért nagyon szép számok. Bár a gabonavetőgépek általános piacán biztosan van visszaesés, nincs félelmünk ennek kapcsán. Az is segít bennünket, hogy a Spirit gabonavetőgépünk is a gazdák rendelkezésére áll, termőhelytől, talajtípustól és adottságoktól függően ajánljuk hol a Rapidot, hol a Spiritet vásárlóinknak.

A gyenge forint sem segített a gépeladásoknál idén…

– Igen, ez közel 7%-os drágulást jelentett, ami nem kevés. Ezért indítottunk tavasszal egy akciót a gépeinkre, extra 5% kedvezménnyel, hogy valamennyit ki tudjanak védeni a gazdák ebből az áremelkedésből. Sajnos, úgy látom, a piac egyelőre beárazza a jelenlegi magas euróárszintet, és mivel a gazdák nagy része gabonaértékesítésnél nem euróban szerződik, bizonyos kiszolgáltatottságuk mindig lesz, ebből adódóan.

Mit látni az új fejlesztéseknél, milyen híreket kapni Svédországból?

– Október elsején indul az új üzleti évünk, a vállalat ilyenkor számos újdonságot mutat be. Várjuk például a 12-14 méteres NZ Aggressive első szériás gyártását, reméljük, hogy lesz nálunk is nagyüzemben tesztelhető gép, mert nagyon nagy igény mutatkozik rá. A 4 méteres Spirit is meg fog újulni. A Tempo család közel teljes már, egy-két nagyobb gazdaság érdeklődik a központi feltöltésű változat iránt. Kisebb gazdaságoknak hoztuk be az NZ Mounted verziót, amely kifejezetten jól debütált a 150-200 hektár alatti gazdaságoknál is.

Idén újra megrendezték a szokásos országjáró rendezvénysorozatot. Mik voltak a tapasztalataik?

– Több mint húszéves rendezvényről van szó, amit nem kívánunk feladni. Tesszük ezt annak ellenére, hogy nemcsak hazánkban, hanem külföldön is van egy tendencia, amely szerint egyre inkább csak a nagyon nagy rendezvényekre mennek el a gazdálkodók. Mivel idén a NAK-Show elmaradt, a termelőpartnerek is ki voltak már éhezve egy gyakorlati rendezvényre. Ráadásul egy ilyen programon nagyon sok értékes szakmai tudnivalót át lehet adni az érdeklődőknek, nemcsak a gépekről, hanem agronómiáról, helyes talajművelési gyakorlatról, klímatudatos talajművelésről. Emellett persze sok egyéni demót is végeztünk idén, de egyik a másikat nem helyettesítheti.

 

Fodor Mihály