fbpx

Mikor és kinek érdemes a Focus vetőgéppel vetni?

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 30.

Sokan találkoztak vele, mások meg hallottak már a StripTill talajművelési technológiáról. A lényeg, hogy céltudatosan egy sávot lazítunk, ahová a műtrágyát lehelyezzük, és a gyökérzetet irányítjuk. A kapásnövényeknél ez a művelet általában ősszel történik, és néhány hónap elteltével, tavasszal jön a vetés.

Focus vetőgép Focus vetőgép

A Horsch kifejlesztett egy olyan Pronto változatot, amelynél a rövid tárcsa helyén MultiGrip kapákat találunk, a vetőgép többi része olyan, mintha egy Pronto vetőgépünk lenne. Ez a Focus.

Focus vetőgép

A Focus kapái lazítják a talajt, ha kell, kevés nedves földet hoznak a felszínre az LD kapákkal, ezzel is segítünk a csírázásban. Ha azonban nehéz talajon dolgozunk, ahol egyáltalán nem kívánatos, hogy a mélyből földet hozzunk a felszín irányába, akkor ezt az ULD kapákkal érhetjük el. A kapák a lazítás mellett műtrágyát is tudnak lehelyezni a földbe. A karógyökerű növények esetében, mint a repce is, ez igen hasznos. Majdnem mindegy, hogy milyen volt a magágykészítés, mennyire lett összetaposva a föld, a repce gyökere ellenállásmentesen tud fejlődni. Nincs tömör rész, amit át kellene törnie. Az ide lehelyezett műtrágya pedig vonzza a gyökeret, így mélyreható, stabil, erőteljes állomány tud már ősszel kifejlődni, ami könnyebben átvészeli a telet. Talajfüggő, hogy milyen magágykészítést igényel. Laza földeken elég egy sekély 5-10 cm rövidtárcsás, pl. Jokerrel végzett művelés. Nehéz kötött talajokon, kultivátoros mélyebb lazítás szükséges, azért, hogy a vetésnél minél szebb, jobb magágyunk legyen.

Focus vetőgép

A Focus nagyon sokféle sortávolsággal készül. Nagyon érdekes az a gép, amelynél a gabona-aprómagvető egységet lehet cserélni a szemenkénti Maestro vetővel. Ebben az esetben minden kapa, ill. minden második kapa mögött halad egy Maestro vetőkocsi. A kapásnövények vetését is tudjuk végezni, ill. a repce vetését is, szemenként. A Focus egy olyan vetőgép, amely a növények számára a legjobb körülményt próbálja megteremteni. Az optimálisan fejlődött repce így tudja a maximumot teremni.

Szász Zoltán

06307430302