Rendezvény az agrárdigitalizáció népszerűsítésére

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 29.

A hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások napjainkban hasonló technológiai ugrás előtt állnak, mint a 70-es években. A Budapest Bank felkarolja az agrárszektor számára fontos témákat, mivel vállalati hitel- és lízingportfóliójának harmada az agrárágazatot szolgálja.

A pénzintézet szervezett rendezvények keretében segíti az ismeretterjesztést, ahol a digitalizáció és precíziós gazdálkodás stratégiai és vállalati szintű kérdéseire adnak választ szakértők és érintett vállalatvezetők. A bank agrárdigitalizációs rendezvényének ezúttal Pécs adott otthont.

A magyar agráriumban is zajlik a technológiai forradalom, amelynek lényege a digitalizáció, az informatika kínálta lehetőségek egyre szélesebb körű alkalmazása. Térnyerése jelentős változást hoz az agrártermelők mindennapjaiba, míg a változásokkal lépést nem tartók helyzete nehezebb lesz, olvasható a Budapest Bank közleményében. Az eszközök, szenzorok, IT megoldások ugyanakkor önmagukban keveset érnek. Ezek az eszközök akkor üzemeltethetők hatékonyan, ha a felhasználóik rendelkeznek az ehhez szükséges tudással.

A Budapest Bank úgy gondolja, hogy érdemes finanszíroznia az agrárgazdaságban lezajló digitalizációs és technológiai fejlődést. Ezáltal fejlődik a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások jövőbeli alkalmazkodási potenciálja, jobban megfelelhetnek a 21. század nyújtotta kihívásoknak, és az agrártermelők fenntarthatják vagy akár növelhetik is a versenyképességüket. Ehhez minél több hasonló rendezvény szükséges, hogy ezek az üzenetek eljussanak az agrárgazdaság szereplőihez, mondta Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője a rendezvényen.

A magyar termelők megértik a technológiaváltás hasznosságát, amit a Budapest Bank Agrár Gazdasági Index kutatása is alátámasztott. Eszerint a megkérdezett gazdálkodók 56 százaléka használ valamilyen precíziós eszközt. 28 százalék még idén tervezi a jelenleg használt precíziós technológiájának bővítését, 5 százalék pedig valamilyen új technológia bevezetését tűzte ki céljául úgy, hogy korábban még nem használtak ilyet.

A bank agrárszakértője szerint akad még tartalék magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságában. Az automatizálással és a robotizációval olyan kézimunkaigényes munkafolyamatok cserélhetők le, amelyek emberi erőforrással már nem, vagy csak jelentős nehézségekkel végezhetők el. A digitális átállás még nem teljes, a kisebb vállalkozások elmaradása jelentős.