fbpx

Még mindig nem unjuk a banánt

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 16.

Pandémia ellenére az élelmiszertermékek világkereskedelme meglepő eredményeket hozott, a fejlődő országok még növelni is tudták exportbevételeiket – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése.

„Az élelmiszerimport teljes idei értéke meghaladhatja a tavalyit,” – mondta az elemzés társszerzője, Josef Schmidhuber. „Látható azonban, hogy a drágább termékekről az alapvető élelmiszercikkek felé tolódott a hangsúly.”

 

A fejlődő országok exportbevételeik nőttek

… 2020 első felére 4,6%-kal az előző év azonos időszakához képest, míg a fejlett országoké csökkent. Ennek egyik oka az italok, hal és hús mélyrepülésével magyarázható, mely termékek kereslete eleve érzékenyen reagál az egészségügyi válsághelyzet miatti jövedelemcsökkenésre. Az italok importja 12%-kal, a halaké 10%-kal csökkent, miközben az állati és növényi olajoké és olajos magvaké közel 10%-kal nőtt.

 

Terménypiacok

„A 2020–2021-es szezonban a gabonapiacok jól ellátottak, az árakra a szűkülő búzapiac és a szemestermények és rizs stabil nemzetközi kereslete van befolyással” – olvasható a jelentésben.

 

 

A globális hústermelés már a második egymást követő évben csökken, a kereskedelmi és keresleti kilátások is hasonlóak.

A tejtermelésben növekedést várnak, amihez hozzájárult Indiai kedvező monszun időszaka és a falusi tejszövetkezetek stabilitása, továbbá az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok kormányzati támogatása a szektornak.

A halágazat a kereskedelem nagy vesztese. A halászat volumene valamelyest csökken, ahogy – évek óta először – az akvakultúráé is. A járvány hatása a halfélék piacára jelentős, itt érződi legjobban, hogy a csökkent a friss termék kereslete, ugyanis kevesebbet járnak (járhatnak) az emberek az étterembe és piacra.

A karantén konyha a gyorsan, egyszerűen elkészíthető (sok esetben a fékész termékeket) preferálja.

 

Trópusi és déli gyümölcsök

A COVID-19 miatti korlátozások hátráltatták a vendégmunkások mozgását, amit legjobban a gyorsan romló, munkaigényes, légi szállítást igénylő trópusi gyümölcsök termelése, forgalmazása sínylett meg. 2020 kedvezőtlen, hektikus időjárása ezt a negatív hatást még tovább erősítette.

Az ananász, mangó és papaya kereskedelme durva mértékben csökkent.

„Kritikus fontosságú, hogy a termelők megfelelő pénzügyi támogatáshoz jussanak működésük fenntartásához, miközben védjük a munkások egészségét és biztonságát is és minimalizáljuk a szállítási útvonalak fennakadásait,” – mondta Sabina Altendorf, több FAO piaci körkép összeállítója.

 

 

A banán és az avokádó exportja azonban növekedett. A banán iránti keresletre pozitívan hatott a biztonságos – és kényelmes – fogyaszthatóságuk mellett az ecuadori és Costa Rica-i kínálati bőség.

Az avokádó importja globálisan nőtt, miután a szezonálisan alacsonyabb mexikói készleteket és az amerikai keresletcsökkenést ellensúlyozta az Európai Unió erős importja és Kolumbia, Kenya és Peru nagyobb kibocsátása.

Forrás és fotó: FAO tájékoztató