A földrajzi árujelzők növelhetik a versenyképességet

Az Agrárminisztérium fontos és hasznos eszköznek tekinti a földrajzi árujelzőket, amelyekkel a minőségi agrártermékek versenyképessége fokozható, mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Budapesten, a FAO II. Földrajzi Árujelzők Regionális Konferenciáján.

Fazekas Sándor a nemzetközi hallgatóság előtt vázolta fel a szaktárca földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos eddigi munkáját, s az elért eredményeket. Hazánk több mint 20 évvel ezelőtt csatlakozott a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezésű uniós programhoz azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el.

2010 óta az agrártárca pályázati rendszert (HÍR pályázat) működtet, azóta összesen 92 pályázó 176 terméke nyerte el a HÍR védjegy használati jogát. A pályázat jó alapot képez a földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmekhez, ezért a HÍR programot a Földrajzi Árujelzők program előiskolájának tekinthető.

A földrajzi árujelzők biztosítják a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és borászati termékek hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Régi szokás az ételeket és italokat származási helyük alapján elnevezni. Egy földrajzi árujelző azonban a származáson kívül számos más jelentést is hordoz: utal a hagyományokra, a termelői közösségre, annak tudására, speciális termékkarakterre, de magas minőségi szintet is megtestesít.

Az Agrárminisztérium célja, hogy általuk olyan egyedi, nem reprodukálható eszközt biztosítson a termelők számára, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen megkülönböztethetik termékeiket, és érvényesíthetik a minőségi többletet. Az Agrárminisztérium 2015-ben indította el Földrajzi Árujelző programját, melynek célja kettős: egyrészt az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, másrészt a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása. Magyarországról 2015 óta már 27 földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unióhoz, adta hírül az AM Sajtóiroda.

borászat élelmiszer mezőgazdaság