fbpx

Baromfi: 75 éve nem volt ilyen súlyos élelmiszerválság

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 02.

Az elmúlt 75 év legrosszabb élelmiszerválságával fenyeget az egyik brit szakértő, aki szerint a csirke- és pulykahiány még rosszabb lesz Angliában. Nem csak a Covid az ok, hanem a Brexit is.

A Csirkekirály is aggódik

A 2 Sisters Food Group CE és tulajdonosa, Ranjit Singh Boparan szerint egyedülálló, az egész korszakot meghatározó kihívásokkal találja szemben magát az élelmiszerszektor. Ha a körülmények nem változnak, az elmúlt 75 év legrosszabb élelmiszerhiányára kell számítani. A brit iparágban csak „Csirkekirálynak” becézett Boparan Cége hetente több mint 10 millió madarat dolgoz fel az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Lengyelországban, és naponta szállítja az Egyesült Királyságban elfogyasztott baromfitermékek harmadát.

Brojlertelep

Mérgező koktél

Az okok közt persze főhelyen a „pingdémia” áll – vagyis az a félelem, ami akkor jön el, ha a dolgozók millióinak kellett otthoni karanténba vonulniuk, mert ping-üzenetet kaptak arról, hogy egy fertőzött személy közelében tartózkodtak. Élelmiszeripari cégek, szupermarketek és közlekedési vállalatok szembesültek hirtelen azzal, hogy a dolgozók nagy része nem jelent meg a munkahelyükön. A bolti polcok üresek, az áruellátás akadozik. Boparan „mérgező koktél”-nak nevezi azt, ahogy a körülmények összeállása folytán a világ egyik leggazdagabb országában jelentős élelmiszerhiány alakul ki. A koktélban benne van a Brexit, ami nagyban hozzájárul a 15 százalékos munkaerőhiányhoz. Sok élelmiszeripari vállalat nagymértékben támaszkodott az uniós munkavállalókra, akik bizonyos esetekben a teljes munkaerő több mint 70 százalékát tették ki.

Brojlertelep

…ráadásnak jött a durva drágulás

Ez a komoly munkaerőhiány egyaránt sújtja a baromfiszektor egész láncolatát, de persze az áruszállítást és a közlekedést is. A Brexit után a nem Egyesült Királyság-beli munkaerőt sokkal nehezebb és drágább alkalmazni, főleg úgy, hogy a szezonális munkák sokszor csak 12 hétig tartanak. Emiatt aztán csökken a baromfitermelés, ami viszont rettentően és joggal frusztrálja a briteket, hiszen a termékek iránt nagy kereslet van. (A Brit Baromfi Tanács máris arra figyelmeztet, hogy korántsem biztos, hogy idén karácsonykor lesz-e pulyka a brit asztalokon.) A csökkenő termelés és értékesítés különösen nagy gond most, amikor az élelmiszerszektort komoly infláció sújtja. Boparan szerint a takarmányinfláció 8 éves csúcson van; a búza, szója és egyéb összetevők ára bő 50, a csomagolásoké 20, az energiáé pedig 30 százalékkal nőnek.