fbpx

Ne öld meg, hasznos és védett

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 14.

Megjelentek az óriás tőrösdarazsak, méretük és külső darázs-jellegzetességeik miatt elpusztítják az emberek, illetve a nem felkészült rovarirtók. Pedig védett, ráadásul nem veszélyes sem az emberre, sem a háziállatokra. Ezen kívül hasznos a mezőgazdaságban, mert kordában tarthatják a rovarlárvákat, és a beporzást is elvégezhetik.

 

Mezőgazdaság, védett és hasznos
A tőrösdarázs hasznos a mezőgazdaságban (Fotó: MME)

 

A látvány ellenére nem kell félni, emberre és emlősállatra ártalmatlan

A termetes tőrösdarazsak feltűnésére már kaptunk olvasóinktól jelzést, a szakemberek szerint májustól a nyár végéig számolhatunk megjelenésével. Elsősorban kertek, parkok gyepén, korhadó fa közelében, a komposztnál, virágzó mezőgazdasági kultúrák környékén keringenek, esetenként nagy tömegben is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a tőrösdarazsak az emberekre, a haszonállatokra nem veszélyesek. Ez mellett biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot, a vegyszermentes védelmet elősegíthetik.

 

Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb darazsa

Kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet. A nőstény feje sárga, a hím pedig fekete fejéről ismerhető fel. A talajhoz közel jellegzetesen, kutatva, lassan repülnek.

Ártalmatlanok, nem ragadózók, jellemzően nem agresszívak, így irtásuk felesleges. Az óriás tőrösdarázs Magyarországon védett rovar, eszmei értéke ötvenezer forint.

A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják. Toxikus mérgük sem irritálja az emberi receptorokat úgy, mint más darazsaké, ugyanis csak a nagyobb méretű rovarok kábítására alkalmas.

 

Ártalmatlanok, nem ragadózók, jellemzően nem agresszívak. Irtásuk felesleges és jogszabályt sért (Videó: MME)

 

A tőrösdarazsak parazitoidok

Szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Ezért a megjelenésükre is ott számíthatunk leginkább, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

Ezeket a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek, parkok, ültetvények vegyszermentes, biológiai alapú, rovarok elleni védelmének.

 

„Ha látunk egy ilyen rajzást, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes, hasznos óriásoknak az életét” (Videó: MME)

 

Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsa.

 

Forrás: MTI