fbpx

Traktorozhatunk éjjel-nappal

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 12.

A mezőgazdaságban munkát végzőknek is okirattal kell igazolni a kijárási korlátozása alatti munkavégzést – erősített rá az Agrárkamara a vonatkozó kormányrendeletre.

A 2020. november 11-től hatályos kijárási tilalom nem vonatkozik munkavégzés esetére, továbbá a munkavégzés helyére, illetve onnan a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés idejére.

 

Azonban ezt a tényt minden esetben okirattal igazolni kell!

Ezen okirat tartalmi követelményeit a közbiztonságért felelős miniszter a kormány hivatalos honlapján tette közzé, onnan letölthető, kinyomtatható. A hatálybalépés napján az oldal akadozott, volt időszak, hogy nem volt elérhető a portál, de most már gyorsan megnyitható.

A kormányrendelet értelmében kijárási tilalom lépett életbe 2020. november 11-én, így 20:00 és reggel 05:00 óra között mindenkinek lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén köteles tartózkodni.

 

 

A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akik munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő utazás vagy a munkavégzés helyéről történő hazautazás miatt hagyják el a lakó-, tartózkodási vagy szálláshelyüket.

A felmentésre való jogosultságot meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő okirattal szükséges igazolni. Nincs ez másként az agrár-és élelmiszeripari munkák esetében sem, az igazolás kötelező, azt az ellenőrző hatóság kérheti.

Javasolt a nyomtatvány megjegyzésrovatába feltüntetni a kivételre okot adó körülmény indokát. A munkáltató a munkavállalójának értelemszerűen töltse ki az okiratot, azt tartassa magánál. Amennyiben a cégnek van bélyegzője, annak lenyomatát az aláírási részen azt is helyezzék el. Az iratot a munkáltató és a munkavállaló is írja alá.

Amennyiben őstermelőről van szó, vagy egyéni vállalkozóról, akinek nincsenek munkavállalói, és maga végzi a tevékenységet, saját adataira állítsa ki az igazolást (írja be a kijárási tilalom alóli kivételre okot adó körülmény indokát), és őstermelői-, vállalkozói igazolványával együtt ellenőrzés alkalmával mutassa be.

 

Nagyüzemi konyhákra vonatkozó szabályok

A vendéglátóüzletek helyben fogyasztás céljából nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag házhoz szállítással üzemelhetnek. Ez a szabály nem terjed ki a munkahelyi éttermekre, büfékre, a szálláshelyen található étteremre, a köznevelési intézmények, szakképző intézmények menzáira, valamint büféire (azonban csak a dolgozókat, tanulókat fogadhatják), valamint az egészségügyi intézményekben lévő éttermekre, büfékre.

 

A kivétellel érintett helyek üzemeltetői fogadhatják a mezőgazdasági termelőktől származó élelmiszeralapanyag-szállítmányokat.

Hivatkozott jogszabály: A Magyar Közlönyben 2020. november 10-én megjelent 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet.
Forrás: NAK sajtóközlemény