fbpx

A mezőgazdaságban is súrolja a határokat a környezetvédelmi magatartásunk

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 13.

A mezőgazdasági göngyöleg egy különleges fogalom, amely merőben eltér az általában göngyölegként ismert megoldásoktól, elég csak abba belegondolnunk, hogy többségében növényvédő szerek csomagolásáról beszélünk.

Az emberi fantázia határtalan. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2003-ban egy nonprofit szervezet alakult annak segítésére, hogy a göngyölegeket összegyűjtsék és anyagában hasznosítsák. A növényvédő szerek piacán hatalmas harcot vív az ágazat a hamisítókkal szemben, akik még fantáziát is láttak egy-egy már használt, de eredeti csomagolóeszköz felderítésében. Feladat tehát van. Épp ezért a Cseber Gyűjtőhelyek és a hatóságok részvételével már negyedik alkalommal (2020. szeptember 24-én) hívta életre a Cseber Nonprofit Kft. a szakmai rendezvényét. A rendezvényen a tulajdonosok képviselői bemutatták fenntarthatósági programjaikat, melyekkel a mezőgazdasági termelőmunka során esetlegesen előforduló környezetszennyezések megelőzésében kívánnak segítséget nyújtani a gazdálkodóknak világszerte. A Cseber fontosnak tartja, hogy évente egyszer a tágabb szakma összegyűljön, és a növényvédő szeres göngyölegek gyűjtéséről és a környezet védelméről tanácskozzon. Az idei konferencia mindenképpen rendhagyó volt, tekintettel a járványhelyzet alakulására.

 


Fenyvesi Rita, a Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át az első „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” címet Sopronyiné Komlósi Beátának, a KITE Zrt. növényvédőszer-kereskedelmi üzletág igazgatójának.

 

Ugyanakkor a mezőgazdasági termelőmunka és a göngyölegek gyűjtése sem állhat meg – és nem is áll meg.

A szakszerű öblítés még mindig csak vágyálom lenne?

A Cseber 2019-ben indította útjára a „Három a magyar igazság” elnevezésű szemléletformáló programját a környezettudatos nevelés és a növényvédő szeres göngyölegek szakszerű, háromszori kiöblítésének népszerűsítésére, melynek hosszú távú célkitűzése a visszagyűjtött műanyag kannák minél magasabb arányú anyagában hasznosítása. Az öblítés mellett a szakemberek nem győzték hangsúlyozni a kannák kiszúrását is, hisz az emberi leleményesség határtalan, és a kannák más célra való felhasználását meg kell akadályozni. Sőt, új tendenciaként megfigyelhető, hogy a hamisítók is előszeretettel használják a korábbi, eredeti kannákat.

Átadták az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díjat

A társadalmi szemléletformálás érdekében a Cseber környezettudatosság-formáló akciók, ötletek kitalálására és megvalósítására biztatja a gyűjtőhelyeket. Az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díj segítségével ezeket a megvalósított saját akciókat kívánják a nagy nyilvánosság előtt elismerni, és megköszönni a fenntarthatóságért tett fáradságos munkát. Ezért alapították az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díjat, amit első alkalommal a KITE Zrt. nyert el. A KITE Zrt. kollégái a kampány jegyében színes plakátokat helyeztek ki az alközpontokban, és tájékoztató szórólapokat küldtek a partnereiknek. A központban a szakszerű kiöblítést bemutató ECPA kisfilmeket vetítették a várakozó ügyfeleknek. Közösségimédia-felületükön a göngyölegkezelésről szóló videókat közel 3000-en tekintették meg. Ezen túlmenően gondoltak a gyermekekre is: színező készült a Cseber kampány logójáról, a kesztyűs méhecskéről.

 

Sándor Ildikó