fbpx

Július-augusztusban gyűjtést hirdet a Cseber

Írta: - 2017 július 28.

Térítésmentes nyári gyűjtési akciót hirdetett a Cseber Nonprofit Kft. A gyűjtőhelyek kizárólag a – korábban növényvédő szerrel érintkező – háromszor kiöblített, tisztára mosott csomagolóeszközöket (kannákat, flakonokat) és csávázott-vetőmagos zsákokat veszik át.

„2050-re várhatóan több lesz a vízben a műanyag palack, mint a hal”
Fenyvesi Rita, ügyvezető, Cseber Nonprofit Kft.

Nyáron visszagyűjtés!

A Cseber által szervezett térítésmentes nyári gyűjtést ezúttal is július-augusztusra hirdették meg országszerte. Az egyes gyűjtőhelyek változó időpontokban, a helyi adottságoknak és gyakorlatnak megfelelően szervezik meg a növényvédő szerrel szennyezett, kiöblített csomagolóeszközök átvételét. Az átvétel feltételeinek pontos lehetőségéről érdemes előzően tájékozódni, a gyűjtőhelyek elérhetősége, telefonszámai megtalálhatóak a Cseber weboldalán (www.cseber.hu), ahol térképes kereső is segíti az eligazodást.

Számítanak a termelőkre

A növényvédelmi technológiák, a legújabb növényvédő szerek megismerése mellett a növényvédő szerrel szennyezett hulladékok sorsa egyre nagyobb figyelmet és nyilvánosságot kap – fogalmaz az Agrárágazat kérdésére Fenyvesi Rita, a Cseber ügyvezetője. A növényvédő szereket és csávázott vetőmagot gyártó cégek nem csak hirdetik a különböző környezetkímélő növényvédelmi technológiákat, hanem komoly anyagi áldozatok árán hozzájárulnak környezetünk tisztaságához. A növényvédő szerrel szennyezett kannák, flakonok szakszerű kezeléséről, tisztításáról az EPCA (European Crop Protection Association) oktatófilmeket készített. A kisfilmek magyar nyelven is megtekinthetőek a Cseber weboldalán, ez segíti, hogy minél szélesebb körben hasznos tanáccsal szolgáljanak a növényvédelemben érintett szakembereknek, gazdálkodóknak.

A Cseber alapfeladata a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek minél nagyobb arányú visszagyűjtésének és ártalmatlanításának megszervezése, közvetítése, és ebben a munkában számítunk a gyűjtőhelyeinkre és a növényvédő szereket használó termelőkre – mondja Fenyvesi Rita.

…de ki fizeti ezt?

A Cseber Nonprofit Kft. a növényvédő szer gyártó és a csávázott vetőmag előállító cégek által forgalomba hozott üres, flakonok esetében háromszor kimosott csomagolóanyagokat gyűjti és gondoskodik azok ártalmatlanításáról, energetikai hasznosításáról. A Cseber Kft. működéséhez szükséges bevételeket, szolgáltatási díjakat azon gazdasági társaságok fizetik meg, akik növényvédő szert vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

Csak a tiszta átvehető

Az ügyvezető kifejti, a növényvédőszer-maradékot tartalmazó csomagolóanyagot a gyűjtőhelyek nem vehetik át. A kannák háromszori kiöblítése és az öblítő víz permetlé tartályba töltése biztosítja a növényvédő szer maradéktalan felhasználását. A szermaradvány megsemmisítéséről, a szennyezett göngyöleg kezeléséről a göngyöleg tulajdonosainak kell gondoskodniuk saját költségre. A kiürült műtrágyás zsák, levéltrágyás kanna, flakon gyűjtésében és véghasznosításában a Cseber Nonprofit Kft. nem illetékes. A Cseber működési területe kizárólag a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközökre korlátozódik. A Cseber térítésmentes gyűjtésébe csak a megfelelően tisztított csomagolóeszközök fogadhatóak be. A háromszori kiöblítéssel elérhető, hogy a csomagolóeszközök nagy biztonsággal szermentessé tehetőek.

Pár év múlva több lesz a tengeri flakon, mint a hal…!

Saját egészségünk és a közvetlen környezetünk védelme Európa-szerte fokozódó elvárás. Az uniós tagországokban várhatóan néhány év múlva tovább szigorítják a szabályokat, hiszen egyes felmérések szerint aggasztóan sok hulladék kerül a vizeinkbe. A trendeket látva tengereinkben szinte több lesz a műanyag hulladék 2050-ben, mint hal – vázol egy riasztó jövőképet a Cseber ügyvezetője. Jól lehet, Magyarország határait nem mossa tenger, de a hulladék szennyezheti ivóvízkincsünket, folyóinkat, tavainkat, az élővilágot.

Reménykeltő fejlemények

Fenyvesi Rita felhívja a figyelmet, a háromszor átöblített és kicsepegtetett göngyöleg a rendszeren belül nem veszélyes hulladék, a biztonság miatt azonban nagy odafigyeléssel kezelik az egyéb hulladékoktól elkülönítve. 2015-16-ban kissé csökkent a növényvédő szerek hazai értékesítése, ezzel együtt kisebb mennyiségű göngyöleget forgalmaztak. Ezzel szemben a begyűjtés aránya évről-évre folyamatosan emelkedik, a legutóbbi felmérés alapján a göngyölegek 74 százaléka visszajutott a gyűjtőhelyekre. A begyűjtött göngyölegek mennyisége közel 1700 tonna volt a 2016. évben. Európa országaiban nem egységes a növényvédő szeres hulladékgöngyölegek hasznosítása, ahány ország, annyi gyakorlat. Például a németországi gyűjtőszervezet 74%-os visszagyűjtési arányon belül 85%-os anyagában hasznosítást, a spanyol szervezet 57%-os visszagyűjtési arány mellett 94%-os anyagában hasznosítási eredményt ért el a 2014. évben. Magyarországon energetikai hasznosítással, hőtermelésre hasznosítják a hulladékot, míg más országokban, például a franciák feldolgozzák ezeket az értékes műanyag alapanyagokat, és azokból speciális műanyag termékeket, pl. kábelekhez védőcsövet készítenek. Abban egységes minden nemzet gyakorlata, hogy semmiképpen nem kerülhet be a növényvédő szeres hulladék csomagolóanyag az élelmiszer láncba. Sem újra feldolgozva, sem egyéb formában, például ital tárolására.

Egy szúrás a biztonságért

A Cseber ügyvezetője egyenesen arra kéri a gazdálkodókat, növényvédő szakembereket, hogy a kiöblített és lecsöpögtetett flakonokat tegyék újra-használatra alkalmatlanná azzal, hogy egy eszközzel kiszúrják a kanna alját. Ezzel elérhető, hogy a flakont, kannát már senki nem használhatja tovább, nem fog benne valamit tárolni. Ilyen módon megóvhatjuk magunkat és környezetünket az esetleges egészségkárosodás kockázatától. A kanna használhatatlanná tétele hatékony eszköz a növényvédőszer-hamisítás megelőzésében is. Fenyvesi Rita kéri a göngyöleget kezelőket, lehetőleg mindig gondoskodjanak arról, hogy az általuk használt eredeti csomagolást ne lehessen újratölteni, feketepiacokon értékesíteni. Hozzáteszi, a Cseber fő célja a hulladékgazdálkodás, de kiemelt cél a munkabiztonság és a környezettudatos gondolkodásmód erősítése is. Ennek érdekében tervezik a gyűjtésben részt vevők továbbképzését, felhívják a figyelmet a környezettudatos nevelés, valamint a védőfelszerelések használatának fontosságára is.

Bálint Tóth János